Brambory pečlivě omyjeme. I se slupkou je nakrájíme na půlcentimetrové plátky.
Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, osolíme ji a brambory v ní povaříme asi pět minut.
Brambory scedíme.
Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem a vyložíme předvařenými plátky brambor. Osolíme, lehce opepříme a zasypeme najemno nasekaným libečkem. Zalijeme smetanou a dáme péct, dokud brambory nejsou měkké.
Místo libečku můžeme použít rozmarýn nebo tymián. Do zakysané smetany lze zašlehat nastrouhaný sýr nebo trochu menších kaparů pro ostřejší chuť.
Podáváme horké se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k masu.
Do zapékací misky naskládat vrstvu brambor (polovinu celkového množství). Osolíme, opepříme a okmínujeme. Další vrstva…
více o Zapečené brambory se smetanou
Naklepeme kuřecí maso - lépe je ho naříznout tak, aby zabíralo co největší plochu a nebylo vysoké (z praktických důvodů…
více o Kuřecí prsíčka s překvapením
Z mouky a dalších ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí, mouku dosypeme podle velikosti vajec a dáme na…
více o Tvarohové řezy se sněhem
Osmahneme cibulku do zlatova, zaprášíme paprikou, pridáme pokrájenou klobásu s česnekem, zalijeme horkou vodou, pridáme…
více o Zelňačka pro moji milou
Nastrouhané vejce promícháme se sýrem a ochutíme troškou soli a nasekanou pažitkou.
Podáváme s celozrnným pečivem (60g)
více o Vajíčková pomazánka s pažitkou
Čočku namočíme tak na 2 hodiny a ve stejné vodě dáme vařit s novým kořením, pepřem, bobkovým listem a solí. Po změknutí…
více o Čočková polévka podle Romany