Zapečené rizoto česko-italské hospodyně

3.5

hodnoceno: 8
Příprava: neuvedeno
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      ks cibule
    • máslo
    • 1
      ks mrkev větší
    • 1
      stroužek česnek
    • bazalka čerstvá, hrst listků
    • 1
      ks bobkový list
    • 200
      g mleté maso - vepřové
    • strouhaný parmazán několik lžic
    • 200
      ml červené víno
    • 300
      g mleté maso - hovězí
    • 2
      ks řapíkatý celer 2 řapíky bez listů
    • 0,5
      lžička fenyklová semínka
    • panenský olivový olej
    • 3
      lžíce rajčatové pyré 3–4 lžíce
    • bešamel 800 ml mléka, lžíce másla, vrchovatá lžíce hladké mouky, sůl, špetka muškátového oříšku
    • 250
      g rýže parboiled může být i celozrnná

Postup přípravy receptu

  • Rýži vložíme do vroucí osolené vody s kapkou oleje a uvaříme téměř doměkka. Po uvaření slijeme, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat.
  • Připravíme si bešamel. Do kastrůlku dáme mléko a pomalu za stálého míchání přidáváme kašičku z mouky (tu jsme si předem řádně rozmíchali v části mléka), přidáme máslo, trochu muškátového ořísku, osolíme a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme, dokud bešamel jemně nezhoustne. Necháme vychladnout.
  • V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, kousek másla a osmažíme nadrobno nakrájenou zeleninu (mrkev, cibuli, celer a celý česnek). Po chvíli přidáme maso, osolíme a za stálého míchání necháme osmahnout. Musí se nám odpařit všechna tekutina, kterou maso pustí. Pak vše zalejeme vínem, přidáme rajčatové pyré, bobkový list, fenyklová semínka, promícháme a necháme odpařit všechnu tekutinu. Případně dosolíme, odstraníme bobkový list a stroužek česneku.
  • V míse smícháme rýži, maso, 3/4 bešamelu, 3–4 lžíce parmezánu, lístky bazalky. Směs dáme do olejem vymazaného pekáčku, zalijeme zbytkem bešamelu, zasypeme trochou parmezánu a zapečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu cca 30 minut. Povrch nám musí hezky zezlátnout. Po upečení necháme chvíli odpočinout a můžeme podávat.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: