Zapečené smetovanové brambory s kořenovou zeleninou
2.5
hodnoceno: 8
Příprava:neuvedeno
Porce:neuvedeno
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
800
g
brambory
máslo
na vymazání formy
2
lžička
sůl
1
ks
mrkev
1
stroužek
česnek
300
ml
mléko
pepř mletý
1
stroužek
bobkový list
300
ml
smetana ke šlehání
muškátový oříšek
(hodně)
1
ks
pastinák
Postup přípravy receptu
Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a pak nakrájejte na co nejtenčí plátky – doporučuji tuto fázi svěřit robotu, protože značně zrychlí přípravu. Plátky by měly být tenké asi jako chipsy na smažení. Troubu předehřejte na 170 °C.
Oloupaný stroužek česneku rozkrojte podélně napůl a rozkrojenou stranou vymažte nádobu, ve které budete brambory zapékat. Teprve když česnek na stěnách zcela oschne, vymažte nádobu ještě máslem. Poté česnek utřete nožem najemno a dejte zatím stranou.
Mléko, smetanu, sůl a koření dejte do středně velkého kastrolu a přiveďte k varu. Do tekutiny vložte plátky brambor, mrkve a pastináku a přiveďte znovu k varu a míchejte. Cílem této operace je, aby brambory mírně nasákly tekutinu. Pojistíte si tak proces pečení – brambory se budou péct, nikoli vařit. Po 3–4 minutách (možná méně, možná více) se obě vložky spojí, což sami zřetelně uvidíte – vypněte oheň, vmíchejte česnek a směs rozložte do pekáčku.
Dejte péct do trouby na cca 40 minut, nebo až brambory na povrchu zezlátnou a uvnitř změknou, což poznáte podobně, jako když brambory vaříte – zapíchnutím nože. Úhledné porce získáte, pokud zapečené brambory nakrájíte zcela vychladlé, a až poté ohřejete v mikrovlnné troubě. Pokud vám na vzhledu pokrmu tolik nezáleží, jezte ihned!
Plátky brambor vaříme 10 minut. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme česnek, cibuli, opékáme 3-4 minuty. Na pánev přidáme…
více o Brambory s mandlemi a roketou
Housku nakrájíme na malé kousky a zvlhčíme ji mlékem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku , přidáme žampiony a…
více o Lilek se žampionovou náplní
1. Brambory očistíme kartáčkem a uvaříme do poloměkka. Necháme je částečně vychladnout, ještě teplé je rozpůlíme a…
více o Zapečené brambory s nádivkou
Nejprve si připravíme zálivku. Cibuli nakrájíme najemno, smícháme s olejem (cca 2 lžíce), osolíme a vytrvale mícháme v…
více o Ledový salát s extra zálivkou
Citrónový krém
1. Citróny dobře omyjte a kůru nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Toto je moment, kde by se…
více o ČOKOLÁDOVO-CITRÓNOVÝ MERINGUE