Zapečené smetovanové brambory s kořenovou zeleninou
2.5
hodnoceno: 8
Příprava:neuvedeno
Porce:neuvedeno
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
800
g
brambory
máslo
na vymazání formy
2
lžička
sůl
1
ks
mrkev
1
stroužek
česnek
300
ml
mléko
pepř mletý
1
stroužek
bobkový list
300
ml
smetana ke šlehání
muškátový oříšek
(hodně)
1
ks
pastinák
Postup přípravy receptu
Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a pak nakrájejte na co nejtenčí plátky – doporučuji tuto fázi svěřit robotu, protože značně zrychlí přípravu. Plátky by měly být tenké asi jako chipsy na smažení. Troubu předehřejte na 170 °C.
Oloupaný stroužek česneku rozkrojte podélně napůl a rozkrojenou stranou vymažte nádobu, ve které budete brambory zapékat. Teprve když česnek na stěnách zcela oschne, vymažte nádobu ještě máslem. Poté česnek utřete nožem najemno a dejte zatím stranou.
Mléko, smetanu, sůl a koření dejte do středně velkého kastrolu a přiveďte k varu. Do tekutiny vložte plátky brambor, mrkve a pastináku a přiveďte znovu k varu a míchejte. Cílem této operace je, aby brambory mírně nasákly tekutinu. Pojistíte si tak proces pečení – brambory se budou péct, nikoli vařit. Po 3–4 minutách (možná méně, možná více) se obě vložky spojí, což sami zřetelně uvidíte – vypněte oheň, vmíchejte česnek a směs rozložte do pekáčku.
Dejte péct do trouby na cca 40 minut, nebo až brambory na povrchu zezlátnou a uvnitř změknou, což poznáte podobně, jako když brambory vaříte – zapíchnutím nože. Úhledné porce získáte, pokud zapečené brambory nakrájíte zcela vychladlé, a až poté ohřejete v mikrovlnné troubě. Pokud vám na vzhledu pokrmu tolik nezáleží, jezte ihned!
Maso pokrájíme na větší kostky, osolíme a ze všech stran opečeme na másle. Potom přidáme nadrobno pokrájenou cibulku,…
více o Vepřové s jablky na kmíně
Zpracujeme suroviny na kakaovou a tvarohovou část zvlášť, z té kakaové si necháme necelý hrnek stranou (přijde nahoru).…
více o Kakaová buchta s tvarohem