Zapečené smetovanové brambory s kořenovou zeleninou
2.5
hodnoceno: 8
Příprava:neuvedeno
Porce:neuvedeno
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
800
g
brambory
máslo
na vymazání formy
2
lžička
sůl
1
ks
mrkev
1
stroužek
česnek
300
ml
mléko
pepř mletý
1
stroužek
bobkový list
300
ml
smetana ke šlehání
muškátový oříšek
(hodně)
1
ks
pastinák
Postup přípravy receptu
Brambory, mrkev a pastinák oloupejte a pak nakrájejte na co nejtenčí plátky – doporučuji tuto fázi svěřit robotu, protože značně zrychlí přípravu. Plátky by měly být tenké asi jako chipsy na smažení. Troubu předehřejte na 170 °C.
Oloupaný stroužek česneku rozkrojte podélně napůl a rozkrojenou stranou vymažte nádobu, ve které budete brambory zapékat. Teprve když česnek na stěnách zcela oschne, vymažte nádobu ještě máslem. Poté česnek utřete nožem najemno a dejte zatím stranou.
Mléko, smetanu, sůl a koření dejte do středně velkého kastrolu a přiveďte k varu. Do tekutiny vložte plátky brambor, mrkve a pastináku a přiveďte znovu k varu a míchejte. Cílem této operace je, aby brambory mírně nasákly tekutinu. Pojistíte si tak proces pečení – brambory se budou péct, nikoli vařit. Po 3–4 minutách (možná méně, možná více) se obě vložky spojí, což sami zřetelně uvidíte – vypněte oheň, vmíchejte česnek a směs rozložte do pekáčku.
Dejte péct do trouby na cca 40 minut, nebo až brambory na povrchu zezlátnou a uvnitř změknou, což poznáte podobně, jako když brambory vaříte – zapíchnutím nože. Úhledné porce získáte, pokud zapečené brambory nakrájíte zcela vychladlé, a až poté ohřejete v mikrovlnné troubě. Pokud vám na vzhledu pokrmu tolik nezáleží, jezte ihned!
Všechny přísady na těsto smícháme. Mléko dáme podle potřeby, těsto nemá být tuhé, ale ani řídké, asi jako piškotové.…
více o Jogurtový koláč s rebarborou