brambory
zaleží, jak máte velký pekáč (aby byly alespoň 3 vrstvy brambor)
sůl
2
ks
rajčata
200
g
eidam sýr
vcelku
česnek
pepř mletý
oregáno
sušené
olej
jen na opečení masa
500
g
mleté maso - míchané
1
ks
rajský protlak
Postup přípravy receptu
Do pánve nalijeme olej (málo oleje, maso pustí tuk při opékání), vložíme najemno nasekanou cibuli a když je cibule opečená, vložíme maso.
K opečenému masu přidáme protlak, česnek (rozmačkaný), sůl, pepř a oregano (koření dle chuti).
Směs masa necháme na straně a připravíme brambory. Oloupané, omyté a syrové brambory nakrájíme na plátky.
Připravíme si plech. Vymažeme trochu olejem a naskládáme první vrstvu brambor. Na to vložíme směs masa, na plátky nakrájená rajčata a posypeme trochou nastrouhaného sýru.
Postupujeme ve vrstvách dál, dokud není pekáč plný.
Zakončíme buď směsí masa nebo brambory.
Dáme do vyhřáté trouby, tak na 180–200 stupňů. Když jsou brambory poloměkké, tak to vše na vrchu posypeme sýrem a zalijeme smetanou. Dáme dopéct. Pečeme, dokud není sýr dozlatova a brambory měkké.
Kuřecí prsíčka omyjeme a osmahneme na trošce oleje. Po vychladnutí rozsekáme na drobné kousíčky (v robotu se to dělá…
více o Dobroučká kuřecí pomazánka
Hermelín vyjmeme z obalu, položíme na plátek chleba, potřeme olejem s kořením (může být ostřejší) a na grlilovacím…
více o Grilovaný hermelín na topince
Koleno očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme 4 stroužky česneku, bobkový list, nové koření a pepř. Vše zalijeme…
více o Koleno z papiňáku a remosky
Začneme přípravou majonézy a to tak, že ručním šlehačem vyšleháme na nejvyšší stupeň 2 žloutky se 150 ml oleje (musejí…
více o Opravdu domácí tatarská omáčka
Makrelu zbavíme kostí a rozsekáme ji na drobné kousky. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme rybu, máslo dochutíme hořčicí…
více o Pomazánka z uzené makrely
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na…
více o Vepřová játra obalovaná