brambory
zaleží, jak máte velký pekáč (aby byly alespoň 3 vrstvy brambor)
sůl
2
ks
rajčata
200
g
eidam sýr
vcelku
česnek
pepř mletý
oregáno
sušené
olej
jen na opečení masa
500
g
mleté maso - míchané
1
ks
rajský protlak
Postup přípravy receptu
Do pánve nalijeme olej (málo oleje, maso pustí tuk při opékání), vložíme najemno nasekanou cibuli a když je cibule opečená, vložíme maso.
K opečenému masu přidáme protlak, česnek (rozmačkaný), sůl, pepř a oregano (koření dle chuti).
Směs masa necháme na straně a připravíme brambory. Oloupané, omyté a syrové brambory nakrájíme na plátky.
Připravíme si plech. Vymažeme trochu olejem a naskládáme první vrstvu brambor. Na to vložíme směs masa, na plátky nakrájená rajčata a posypeme trochou nastrouhaného sýru.
Postupujeme ve vrstvách dál, dokud není pekáč plný.
Zakončíme buď směsí masa nebo brambory.
Dáme do vyhřáté trouby, tak na 180–200 stupňů. Když jsou brambory poloměkké, tak to vše na vrchu posypeme sýrem a zalijeme smetanou. Dáme dopéct. Pečeme, dokud není sýr dozlatova a brambory měkké.
Maso omyjeme, prošpikujeme nudličkami párků, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájenou nadrobno osmažíme na oleji, maso na…
více o Frankfurtská hovězí pečeně
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji vlažným vývarem, promícháme, přidáme koření a vaříme asi 30 minut…
více o Rajcatova polevka s ryzi
Nivu utřeme s máslem (kombinace pomazánkového a normálního másla taky není špatná), doporučuji jemně nastrouhat a potom…
více o Ježek s nivovou pomazánkou
Žloutky utřeme s cukrem doběla, přidáme měkké máslo, kakao, ořechy, prášek do pečiva, rum a nakonec sníh z bílků. Dáme…
více o Ořechovo-brusinkové řezy
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a oříšky. Do máslové hmoty postupně zašleháme vejce.…
více o Čokoládový koláč s třešněmi