Nejprve uvaříme zvlášt rýži do poloměkka, poté v troše vody necháme povařit zelí a ochutíme klasicky dle chuti (cukr, sůl). Mleté maso orestujeme společně s klobásou a kořením na pánvičce. Připravíme zapékací hrnec či remosku a na dno hrnce dáme slaninu a poté vrstvíme 1. připravenou rýži, 2. mleté maso, 3. zelí a takhle postupujeme – můžeme vytvořit 2 až 3 vrstvy – ukončíme zelím a navrch můžeme dát zase slaninu. Dáme zapéct do trouby na 180 °C cca na 20 minut. Nakonec zalijeme smetanou společně s vejci a pečeme cca dalších 15 minut.
Tento recept jsem se naučil od otce a podotýkám, že ted ho vařím svým naštěvám a vždy má úspěch. Výborný i druhý den, někdy i lepší i za studena.
Nálev převaříme a necháme vychladnout. Každou okurku nakrojíme trochu nožem a vtlačíme do něj stroužek česneku. Takto…
více o Česnekové okurky sterilované
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových
Vejce utřeme s cukrem, potom přidáme vlažnou vodu a olej. Přidáme mouku, mléko, vanilkový cukr, špetku soli a prášek do…
více o výborný borůvkový koláč