Z tohoto množství budou 2 záviny, proto si vše rozdělíme na 2 poloviny.
Listové těsto rozválíme asi na 20×40 cm. Ze sýra, kysané smerany a česneku vidličkou umícháme směs. Protože na potření závinu bude stačit půl vejce, tak ho v hrníčku rozmícháme a polovinu přilijeme ke směsi sýra. Středem těsta položíme plátky uzeného masa do řady za sebou, na to pomažeme sýrovou směs, lehce zaprášíme strouhankou a na to znovu položíme maso a tak opakujeme, až vše spotřebujeme. Je jedno, budeme-li končit sýrem nebo masem.
Pak lehce přehneme zbývající těsto přes sebe a závin uložíme na plech vypláchnutý vodou nebo na pečicí papír přehnutými konci dolů. Pomažeme vejcem a dáme péct do vyhřátě trouby tak na 200 °C. Pečeme asi 10 minut, potom zmírníme na 150 °C a dopečeme asi 10 minut. Troubu nesmíme nejméně 15 minut otevírat. Závin má oproti jiným slaným závinům tu výhodu, že po nakrájení z něj nic nevypadává a dobře drží pohromadě. Jí se studený, ale nejlepší je vlažný.
Oloupané brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, okurky na jemném, cibuli najemno nakrájíme, přidáme hořčici,…
více o Chlebíčky z mléčného baru
Tvaroh, vejce, mléko a rum vyšleháme. Potom přidáme mouku a prášek do pečiva. Lžící vykrajujeme menší kousky (nabydou)…
více o Rychlé tvarohové koblížky
1. Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
2. Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a…
více o Olomoucké plněné papriky
Do zapékací misky naskládat vrstvu brambor (polovina celkového množství). Osolíme, opepříme a okmínujeme. Jako další…
více o Zapečené brambory se smetanou