Z tohoto množství budou 2 záviny, proto si vše rozdělíme na 2 poloviny.
Listové těsto rozválíme asi na 20×40 cm. Ze sýra, kysané smerany a česneku vidličkou umícháme směs. Protože na potření závinu bude stačit půl vejce, tak ho v hrníčku rozmícháme a polovinu přilijeme ke směsi sýra. Středem těsta položíme plátky uzeného masa do řady za sebou, na to pomažeme sýrovou směs, lehce zaprášíme strouhankou a na to znovu položíme maso a tak opakujeme, až vše spotřebujeme. Je jedno, budeme-li končit sýrem nebo masem.
Pak lehce přehneme zbývající těsto přes sebe a závin uložíme na plech vypláchnutý vodou nebo na pečicí papír přehnutými konci dolů. Pomažeme vejcem a dáme péct do vyhřátě trouby tak na 200 °C. Pečeme asi 10 minut, potom zmírníme na 150 °C a dopečeme asi 10 minut. Troubu nesmíme nejméně 15 minut otevírat. Závin má oproti jiným slaným závinům tu výhodu, že po nakrájení z něj nic nevypadává a dobře drží pohromadě. Jí se studený, ale nejlepší je vlažný.
Brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vejci zaděláme tužší bramborové těsto. Hned jej rozválíme na…
více o Bramborové taštičky se zelím
Nakrájenou rebarboru dáme do většího kastrolu a přidáme 200 g cukru. Přivedeme do varu, oheň stáhneme a za častého…
více o Jahodovo-rebarborové tiramisu
Česnek oloupeme, rozmáčkneme a vhodíme do hrnce společně s celým novým kořením, celým černým pepřem a bobkovými listy.…
více o Naše Rajská s vaječnými noky
Já jsem tento dort pekla a použila jsem jen polovinu všech přísad. Ale když jsem dopekla, těsto bylo velmi nízké. A to…
více o Výborný domácí krtkův dort