Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle. Loupat ho nemusíme, stačí ho jen dobře omýt, nebo vydrbat kartáčkem. Z citronu vymačkáme šťávu. Z bio citronu můžeme použít i žlutou část z kůry.
Ve slivovici rozmícháme připravený zázvor, citronovou šťávu (kůru) a med (lze přidat o trochu více). Vše necháme zhruba 3 dny macerovat (louhovat), pak přecedíme, naplníme do lahví a dle potřeby užíváme po frťánkách při kašli a nachlazení a na prohřátí (na spálení "červa"). Lze užívat i na kostce cukru tak, jako se dávali dětem nedobré kapky. Kalné zbarvení není naškodu, je to pozůstatek zázvorovu.
Necháme zavařit víno s cukrem, přidáme třešně a povaříme za častého promíchání zhruba 15-20 min (zhoustne). Přilejeme…
více o Třešňový pohár pro dospělé
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pokapeme octem, osolíme, opepříme, přidáme špetku cukru.…
více o Bramborový salát s okurkou