Brambor a kedlubnu nakrájíme na kostky. Kousek mrkve a celeru nastrouháme na hrubém struhadle (já používám domácí zeleninovou směs ze strouhané mrkve, celeru, petržele, cibule, česneku, celerové a petrželové nati naložené v soli – má výraznou chuť, ale je dost slaná, tak už polévku nesolím).
Zeleninu dáme vařit v 1,5 litru vody. Posolíme, přidáme čočku, vločky, kmín, petrželovou nať, majoránku a špetku pepře. Za občasného míchání vaříme minimálně půl hodiny. Pokud vaříme z normální čočky, je lepší ji předem namočit nebo předvařit.
V polovině vaření přidáme proužky nakrájené papriky.
Polévka je celkem rychlá, téměř bez práce a díky vločkám je i zdravější a hustá.
Zelenina jde určitě zaměnit za jinou, která je právě na zahradě nebo k dostání v obchodě.
Mouku, koření a sůl prosijeme přes síto, prohněteme s máslem, přidáme cukr, med a žloutek, podle potřeby přidáme ještě…
více o Anglické zázvorové sušenky
Na sádle, či oleji zpěníme cibuli, přidáme na hodně drobno nakrájenou kapii a trošinku podusíme, přidáme obě plechovky…
více o Mexické fazole se zeleninou
Maso pokrájíme na větší kostky, osolíme a ze všech stran opečeme na másle. Potom přidáme nadrobno pokrájenou cibulku,…
více o Vepřové s jablky na kmíně