Brambor a kedlubnu nakrájíme na kostky. Kousek mrkve a celeru nastrouháme na hrubém struhadle (já používám domácí zeleninovou směs ze strouhané mrkve, celeru, petržele, cibule, česneku, celerové a petrželové nati naložené v soli – má výraznou chuť, ale je dost slaná, tak už polévku nesolím).
Zeleninu dáme vařit v 1,5 litru vody. Posolíme, přidáme čočku, vločky, kmín, petrželovou nať, majoránku a špetku pepře. Za občasného míchání vaříme minimálně půl hodiny. Pokud vaříme z normální čočky, je lepší ji předem namočit nebo předvařit.
V polovině vaření přidáme proužky nakrájené papriky.
Polévka je celkem rychlá, téměř bez práce a díky vločkám je i zdravější a hustá.
Zelenina jde určitě zaměnit za jinou, která je právě na zahradě nebo k dostání v obchodě.
Hermelíny podélně rozpůlíme, poklademe plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku hermelínu) a posypeme směsí koření…
více o Nakládaný hermelín III.
Rozmrazíme sekanou a dáme vařit rýži. Na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, vymáčkneme do ní sekanou z toho…
více o Rizoto s kuřecí sekanou