Oloupeme brambory, rozkrojíme a dáme vařit do menšího množství vody. Když se začnou vařit, přidáme na kousky nakrájené maso a kousek mrkve. Když jsou brambory skoro hotové, přidáme lžíci ovesných vloček a na kraj kastrolku kostičku zmrzlého špenátu. Přikryjeme pokličkou a počkáme, než se špenát prohřeje.
Brambory s vločkami pomačkáme a přidáme lžičku kvalitního olivového nebo slunečnicového oleje. Mrkev nakrájíme na malé kousky a uděláme vodníka. Z brambor a vloček obličej, ze špenátu a masa vlasy, z mrkve pusu a oči. Oči dotvoříme kouskem masa a ždibkem špenátu.
Jídlo je vhodné pro děti od 8. měsíce, nekojené i dříve, jen uzpůsobíme velikosti kousků. Vodník ale určitě potěší i starší děti, třeba tak sní i trochu špenátu, i když ho jinak moc nemusí.
Tvaroh vymícháme s máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme…
více o Toast andaluského rybáře
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji. Přidáme na hrubo nastrouhané mrkve, pórek, nakrájená rajčata…
více o Kuřecí maso s hroznovým vínem
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť…
více o Uzená polévka s kroupami