Želatinová mňamka

3

hodnoceno: 7
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto:
    • 180
      g hladká mouka
    • 4
      ks vejce
    • 100
      ml rostlinný olej
    • 100
      ml mléko
    • 150
      g moučkový cukr
    • prášek do pečiva
  • Náplň:
    • 6
      plátek želatina
    • 500
      g bílý jogurt
    • cukr
  • Navrch:
    • želatina
    • ovoce

Postup přípravy receptu

  • Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny – ruční šlehač na nejvyšším stupni min. 5 minut. Pak přidáváme po částech mléko smíchané s olejem a mouku s práškem do pečiva. Šleháme na nejnižší otáčky. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme na 180–200 °C asi 20 minut.
  • Po vychladnutí dáme vrstvu jogurtu s želatinou: želatinové plátky namočíme na 10 minut do chladné vody (asi 0,5 litru). Jogurt smícháme s cukrem podle vlastní chuti (lepší je moučkový – rychleji se rozpustí). Namočenou želatinu lehce vymačkáme a přendáme do kastrolku, přidáme 2 lžíce vody, ve které se namáčela a zahřejeme do rozpuštění. Mícháme, nevaříme!! Do rozpuštěné želatiny přidáme asi 3 lžíce jogurtu s cukrem, důkladně rozmícháme a vlijeme do jogurtové směsi (nelít želatinu rovnou, srazila by se). Dáme na chvíli do lednice zatuhnout (10 minut). Směs natřeme na upečené a vychladlé těsto, poklademe ovocem podle chuti – větší kousky můžeme trochu zatlačit do jogurtu. Povrch pokryjeme vrstvou průhledné želatiny libovolné barvy – používám cukrárenské želé extra silné. Je na 0,5 litru tekutiny.
  • Celá buchta se nechá dobře ztuhnout nejlépe přes noc, plátková želatina v jogurtu netuhne tak rychle jako želé navrchu.
  • Kdo by rád tučnější verzi, může nahradit jogurt kysanou smetanou, nebo lze kombinovat kysanou smetanu s ušlehanou šlehačkou. Kdo by rád vyšší vrstvu musí přidat i plátky želatiny – 6 plátků je na zhruba 0,5 l přidávaných ingrediencí tj. velký jogurt apod. Vrchní průhledné želé je nejlepší také z minimálně 0,5 litru tekutiny, jinak je moc tenká vrstva.
Zařazení: Řezy Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: