Celá vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny – ruční šlehač na nejvyšším stupni min. 5 minut. Pak přidáváme po částech mléko smíchané s olejem a mouku s práškem do pečiva. Šleháme na nejnižší otáčky. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem a pečeme na 180–200 °C asi 20 minut.
Po vychladnutí dáme vrstvu jogurtu s želatinou: želatinové plátky namočíme na 10 minut do chladné vody (asi 0,5 litru). Jogurt smícháme s cukrem podle vlastní chuti (lepší je moučkový – rychleji se rozpustí). Namočenou želatinu lehce vymačkáme a přendáme do kastrolku, přidáme 2 lžíce vody, ve které se namáčela a zahřejeme do rozpuštění. Mícháme, nevaříme!! Do rozpuštěné želatiny přidáme asi 3 lžíce jogurtu s cukrem, důkladně rozmícháme a vlijeme do jogurtové směsi (nelít želatinu rovnou, srazila by se). Dáme na chvíli do lednice zatuhnout (10 minut). Směs natřeme na upečené a vychladlé těsto, poklademe ovocem podle chuti – větší kousky můžeme trochu zatlačit do jogurtu. Povrch pokryjeme vrstvou průhledné želatiny libovolné barvy – používám cukrárenské želé extra silné. Je na 0,5 litru tekutiny.
Celá buchta se nechá dobře ztuhnout nejlépe přes noc, plátková želatina v jogurtu netuhne tak rychle jako želé navrchu.
Kdo by rád tučnější verzi, může nahradit jogurt kysanou smetanou, nebo lze kombinovat kysanou smetanu s ušlehanou šlehačkou. Kdo by rád vyšší vrstvu musí přidat i plátky želatiny – 6 plátků je na zhruba 0,5 l přidávaných ingrediencí tj. velký jogurt apod. Vrchní průhledné želé je nejlepší také z minimálně 0,5 litru tekutiny, jinak je moc tenká vrstva.
Mleté maso si vložíme do mísy, vložíme vejce, sůl, pepř, strouhanku a vše promícháme. Hotovou směs vložíme do lednice.
…
více o Rajská omáčka od Verunky
Smícháme ingredience na těsto (žloutky do těsta, nakonec sníh z bílků) a upečeme na středním plechu do růžova.
Náplň…
více o Řezy se zakysanou smetanou
Připravíme si do mísy všechny suché suroviny, přidáme rozstrouhané nebo rozměklé máslo a žloutky, dobře propracujeme a…
více o Pravé vanilkové rohlíčky