Slaninu nakrájíme na kostičky, česnek na kousky a pórek na kolečka. Rozehřejeme olivový olej a vhodíme na něj slaninu. Osmažíme a pak přidáme česnek a pórek. Zalijeme asi 2 dcl vody. Přidáme bylinkovou kostku a tavený sýr. Když se tavený sýr rozpustí, stáhneme z ohně a vsypeme do omáčky strouhaný sýr a velké množství bylinek (čím více, tím lépe). Promícháme. Omáčku zamícháme do těstovin.
Zelí dusíme zvolna s uzeným kolenem nebo nožičkami.V jiném kastrolu zpěníme na sádle cibuli, vložíme na ni na kostky…
více o Sedmihradské zelí (vrstvené)
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina