Základ zeleninového vývaru: zelenina – rajčata, paprika, brambory a cibule. Dle chuti a toho, co máme zrovna doma, můžeme přidat i další zeleninu.
Zeleninu nakrájíme a dáme vařit společně s bobkovým listem a dle chuti osolíme. S množstvím vody to nepřeháníme, měla by tak akorát stačit na všechnu zeleninu. Nesmí v ní moc plavat, pak by byl zeleninový vývar příliš řídký a bez chuti.
Cibuli nakrájejte na srpečky, není nutné krájet na malé kousky.
Po uvaření doměkka vyndáme bobkový list a část polévky rozmixujeme – aby polévka zhoustla. Kdo má rád jemnou, hustou polévku, může rozmixovat vše.
Polévku odstavíme a zamícháme do ní zakysanou smetanu. Dle chuti případně ještě dosolíme a podáváme.
Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté přidáme mraženou zeleninu. Chvíli restujeme. Když je zeleninka orestovaná, poprášíme…
více o Zeleninová polévka na másle
V hrnci na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev.
Zalijeme vodou a přidáme nakrájené brambory (stačí jeden větší).…
více o Zeleninová polévka s drobením
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část…
více o Amorův jablečný řez (koláč)
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových
Smetanu, vejce a olej rozmícháme v misce. Přidáme mouku, cukr, prášek do pečiva a řádně promícháme do řídkého, hladkého…
více o Rychlá buchta z kysané smetany