Základ zeleninového vývaru: zelenina – rajčata, paprika, brambory a cibule. Dle chuti a toho, co máme zrovna doma, můžeme přidat i další zeleninu.
Zeleninu nakrájíme a dáme vařit společně s bobkovým listem a dle chuti osolíme. S množstvím vody to nepřeháníme, měla by tak akorát stačit na všechnu zeleninu. Nesmí v ní moc plavat, pak by byl zeleninový vývar příliš řídký a bez chuti.
Cibuli nakrájejte na srpečky, není nutné krájet na malé kousky.
Po uvaření doměkka vyndáme bobkový list a část polévky rozmixujeme – aby polévka zhoustla. Kdo má rád jemnou, hustou polévku, může rozmixovat vše.
Polévku odstavíme a zamícháme do ní zakysanou smetanu. Dle chuti případně ještě dosolíme a podáváme.
Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté přidáme mraženou zeleninu. Chvíli restujeme. Když je zeleninka orestovaná, poprášíme…
více o Zeleninová polévka na másle
V hrnci na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev.
Zalijeme vodou a přidáme nakrájené brambory (stačí jeden větší).…
více o Zeleninová polévka s drobením
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách…
více o Kuřecí řízek po švýcarsku
Na trošce oleje krátce orestujeme česnek, přidáme hlívu nakrájenou na kousky a po chvíli nakrájenou brokolici. Podle…
více o Kuskus s hlívou a brokolicí
Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí a olejem. Přidáme vejce, mléko a vypracujeme hladké těsto ( přidáme mouku či…
více o Rychlé nekynuté těsto na pizzu