lžíce
grilovací koření
nebo česnek, paprika, sůl a pepř
majoránka
nebo , rozmarýn, tymián dle chuti - není nutné
200
g
tvrdý sýr
hrubě nastrouhaný (Gouda nebo Eidam)
sádlo
nebo máslo na vymazání pekáče
Postup přípravy receptu
Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené uzené maso či slaninu a ještě krátce osmažíme. Pak necháme zchladnout.
Vařené brambory pokrájíme na kostičky, okapané zelí překrájíme na kratší kousky, sýr nastrouháme, vše ochutíme grilovacím kořením (případně česnekem, paprikou, solí, pepřem) a bylinkami dle chuti a ve větší míse dobře promícháme společně s vychladlým cibulovým masem.
Do vymazaného pekáče vše přesypeme, rovnoměrně přimáčkneme, zakryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů cca 25 minut. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova.
"Zelník" podáváme teplý, ale výborný je i vychladlý.
Používáme sýr s méně výraznou chutí, vejce nepřidáváme, sýr nám vše spojí.
Ke směsi můžeme jako obměnu přidat i houby nebo vařené kroupy.
Listové těsto rozválíme a nakrájíme na čtverce velké tak, abychom do něj mohli zabalit celý hermelín, posypeme kořením …
více o Hermelín v listovém těstíčku
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
Tuňáka dáme do misky. K tuňákovi přidáme pomazánkové máslo a nájemno nakrájenou cibulku. Přidáme…
více o Bagety s tuňákovou pomazánkou