lžíce
grilovací koření
nebo česnek, paprika, sůl a pepř
majoránka
nebo , rozmarýn, tymián dle chuti - není nutné
200
g
tvrdý sýr
hrubě nastrouhaný (Gouda nebo Eidam)
sádlo
nebo máslo na vymazání pekáče
Postup přípravy receptu
Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené uzené maso či slaninu a ještě krátce osmažíme. Pak necháme zchladnout.
Vařené brambory pokrájíme na kostičky, okapané zelí překrájíme na kratší kousky, sýr nastrouháme, vše ochutíme grilovacím kořením (případně česnekem, paprikou, solí, pepřem) a bylinkami dle chuti a ve větší míse dobře promícháme společně s vychladlým cibulovým masem.
Do vymazaného pekáče vše přesypeme, rovnoměrně přimáčkneme, zakryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů cca 25 minut. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova.
"Zelník" podáváme teplý, ale výborný je i vychladlý.
Používáme sýr s méně výraznou chutí, vejce nepřidáváme, sýr nám vše spojí.
Ke směsi můžeme jako obměnu přidat i houby nebo vařené kroupy.
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme…
více o Medové perníčky hned k jídlu
Smícháme přísady a vlijeme na vymazaný pekáč nebo plech. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a trochou mléka, dáme do…
více o Tvarohový mřížkový koláč
Brambory vložíme do hrnce s vodou a ve slupce vaříme doměkka. Měkké brambory slijeme, necháme vychladnout, oloupeme a…
více o Klasický bramborový salát