lžíce
grilovací koření
nebo česnek, paprika, sůl a pepř
majoránka
nebo , rozmarýn, tymián dle chuti - není nutné
200
g
tvrdý sýr
hrubě nastrouhaný (Gouda nebo Eidam)
sádlo
nebo máslo na vymazání pekáče
Postup přípravy receptu
Na trošce oleje osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájené uzené maso či slaninu a ještě krátce osmažíme. Pak necháme zchladnout.
Vařené brambory pokrájíme na kostičky, okapané zelí překrájíme na kratší kousky, sýr nastrouháme, vše ochutíme grilovacím kořením (případně česnekem, paprikou, solí, pepřem) a bylinkami dle chuti a ve větší míse dobře promícháme společně s vychladlým cibulovým masem.
Do vymazaného pekáče vše přesypeme, rovnoměrně přimáčkneme, zakryjeme alobalem a pečeme na 200 stupňů cca 25 minut. Pak odklopíme a dopečeme dozlatova.
"Zelník" podáváme teplý, ale výborný je i vychladlý.
Používáme sýr s méně výraznou chutí, vejce nepřidáváme, sýr nám vše spojí.
Ke směsi můžeme jako obměnu přidat i houby nebo vařené kroupy.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Omytá rajčata nakrájíme na plátky. Misku vymažeme lžící oleje a na dno střídavě přes…
více o Rajčata zapečená s mozzarelou
Tvaroh vymícháme s máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme…
více o Toast andaluského rybáře
Rajčata nakrájejte na plátky a povařte při 750 W po dobu 6–8 minut, dokud se slupka neodděluje sama. Rajčata oloupejte…
více o Tomatová polévka – Jet Chef
Ze snítek otrhejte lístky bylinek a nahrubo nasekejte. Do mixeru dejte dijonskou hořčici, přidejte sůl, pepř a nasekané…
více o Country marináda s tymiánem
Dvě hrsti sušených hub (nejmíň čtyři) namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou…
více o Houbová omáčka jednoduchá
TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA
Tuňáka dáme do misky. K tuňákovi přidáme pomazánkové máslo a nájemno nakrájenou cibulku. Přidáme…
více o Bagety s tuňákovou pomazánkou