Tři velké cibule nakrájíme a na oleji dočervena osmažíme. Přidáme kysané zelí a podlijeme trochou vody. Podle chuti přidáme cukr, sůl, drcený kmín a dusíme doměkka.
Když je zelí měkké, vypneme plotýnku, zelí zaprášíme hrubou moukou, přiklopíme a necháme tak dvě minuty odstát. Pak všechno promícháme, dáme do cedníku, vymačkáme šťávu a necháme vychladnout.
Na válu poprášeném hladkou moukou rozválíme jedno listové těsto, posypeme lehce strouhankou. Doprostřed placky dáme po celé délce pruh zelí, asi tak tři čtvrtiny množství, na něj poklademe celou klobásu nebo párek a přikryjeme zbytkem zelí.
Jeden okraj těsta přeložíme, utáhneme, potřeme rozšlehaným vejcem, potom přeložíme druhý díl placky a konce přehneme dolů. Pak už jen štrúdl propícháme vidličkou, pomašlujeme vejcem, hojně posypeme drceným kmínem a hrubou solí.
Pečeme v předehřáté troubě na 250 °C asi půl hodiny.
Zelí dusíme zvolna s uzeným kolenem nebo nožičkami.V jiném kastrolu zpěníme na sádle cibuli, vložíme na ni na kostky…
více o Sedmihradské zelí (vrstvené)
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem…
více o Blesková třešňová bublanina