Na náplň: 50 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 300 g tvarohu, 1 vejce, 1/2 ks citronu
Žloutek z jednoho vajíčka oddělíme od bílku a s 1 balíčkem vanilkového cukru a s mlékem ho vmícháme do tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka přimícháme. Nakonec přistrouháme kůru asi z jedné poloviny omytého citronu.
Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti.
Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr. Směsí polijeme nakrájené rohlíky v míse tak, aby se všechny plátky navlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka. Naopak když jsou navlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo.
Pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe polovinou navlhčených rohlíků. Na ně naklademe plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat. Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla nebo povrch pokapeme rozpuštěným máslem.
Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C . Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citron. kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a…
více o Žloutkovo-perníkové řezy
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka
Řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na máslo se šalotkou, taktéž nakrájenou na kolečka. Pak zalijeme pomerančovým…
více o Červená řepa jako příloha