Na náplň: 50 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru, 300 g tvarohu, 1 vejce, 1/2 ks citronu
Žloutek z jednoho vajíčka oddělíme od bílku a s 1 balíčkem vanilkového cukru a s mlékem ho vmícháme do tvarohu. Z bílku ušleháme tuhý sníh a také ho zlehka přimícháme. Nakonec přistrouháme kůru asi z jedné poloviny omytého citronu.
Jablka oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jádřinců. Pak je nakrájíme na tenké plátky. Jablek může být i více, záleží na jejich velikosti.
Rohlíky nebo housky, které mohou být i starší, nakrájíme na plátky asi 3 centimetry silné a vložíme do mísy. V mléce rozkvedláme 2 vajíčka a vanilkový cukr. Směsí polijeme nakrájené rohlíky v míse tak, aby se všechny plátky navlhčily. Pokud se nám zdá, že jsou rohlíky moc suché, přidáme ještě trochu mléka. Naopak když jsou navlhčené až moc, přidáme ještě nakrájené bílé pečivo.
Pekáč dobře vymažeme máslem. Dno poklademe polovinou navlhčených rohlíků. Na ně naklademe plátky jablek, posypeme skořicí a rozinkami, popřípadě můžeme ještě trochu pocukrovat. Na jablka rozetřeme ušlehaný tvaroh. Navrstvíme zbytek navlhčených plátků rohlíků. Na celý povrch nakrájíme tenké plátky másla nebo povrch pokapeme rozpuštěným máslem.
Žemlovku pečeme dozlatova v troubě při 150 °C . Doba pečení je 45 až 50 minut v horkovzdušné troubě. Upečenou žemlovku pocukrujeme moučkovým cukrem.
Změklé máslo, moučkový a vanilkový cukr + sůl utřeme do pěny. Postupně za stálého míchání přidáváme vejce, marmeládu a…
více o Smetanové řezy s broskvemi
Ušlehat žloutky s cukrem, vodou, olejem, přidat mouku s práškem do pečiva, nakonec vmíchat sníh z bílků, rozdělit těsto…
více o Mandarinkové krémové řezy
Hermelín plošně rozkrojíme a položíme do rozpáleného oleje řeznou plochou nahoru. Obložíme salámem, posypeme pokrájenou…
více o Hermelín s volským okem
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečícím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage