Žemlovka podle BBC

3.2

hodnoceno: 10
Příprava: 30 minut
Porce: 5
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • máslo na vymazání pekáče
    • 0,5
      l mléko
    • moučkový cukr
    • 6
      ks rohlík
    • 1
      ks bílek
    • skořice - mletá
    • 6
      ks jablka
  • Nádivka
    • 1
      ks žloutek
    • 2
      balení vanilkový cukr
    • rozinky namočené v rumu
    • citronová kůra z 1 citronu
    • 250
      g polotučný tvaroh

Postup přípravy receptu

  • Jako první krok si namočíme rozinky do rumu, aby dostatečně nasákly před použitím.
  • Poté si připravíme nádivku z tvarohu a dalších vyjmenovaných ingrediencí. Do tvarohu vmícháme žloutek a přisypeme vanilkový cukr. Dle chuti nastrouháme citrónovou kůru (já používám z 1 menšího citrónu) a rozinky přidáme až před použitím nádivky.
  • Mezitím si předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Pečlivě vymažeme menší pekáč máslem a dno pokryjeme 1. vrstvou nakrájených rohlíků, které namáčíme v mléku. Každou vrstvu takto vyskládaných rohlíků jemně zasypeme moučkovým cukrem a tu pokryjeme nastrouhanými jablky, které zaprášíme skořicí. Na následující vrstvu využijeme tvarohovou nádivku, do které jsme přidali i rozinky (bez tekutiny).
  • Takto opakujeme všechny vrstvy, dokud pekáč nevyplníme, dle potřeby. Vrchní vrstvu budou tvořit rohlíky, které jemně zasypeme moučkovým cukrem i skořicí. Zbylým mlékem polijeme žemlovku.
  • Dáme péct cca na 45 minut, poté na povrch žemlovky přidáme sníh, ušlehaný z 1 bílku a pečeme cca 5 minut.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: