Drobné ovoce ponecháme v celku, větší pokrájíme a dáme vařit s cukrem, vodou a kořením. Vše povaříme cca 20 minut. Pak přidáme rum. Čaj ihned dáváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Takto vyrobený čaj (množství záleží na složení ovoce a chuti – zhruba 1 lžíci) zalíváme horkou vodou.
Mám vyzkoušeno, že takto lze zpracovat takřka veškeré ovoce, mražené, čerstvé přebytky ze zahrádky a dokonce jsem ho již vyráběla ze zavařeného ovoce (tam jsem použila místo vody šťávu z kompotu, šetřila cukrem a dobu varu jsem zkrátila). Rybíz je poměrně důležitý, postará se o hustotu čaje. Ale když není, nevadí, ale musíte počítat s tím, že čaj bude řidší a zvýší se jeho spotřeba.
Z kvasnic, cukru, mléka necháme vzejít kvásek, a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Těsto rozdělíme na pět bochánků a…
více o Martiny – martinské rohlíky
Středně velký květák zbavíme listů, očistíme a rozebereme na růžičky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a krátce je…
více o Květákové placičky s uzeninou