Drobné ovoce ponecháme v celku, větší pokrájíme a dáme vařit s cukrem, vodou a kořením. Vše povaříme cca 20 minut. Pak přidáme rum. Čaj ihned dáváme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Takto vyrobený čaj (množství záleží na složení ovoce a chuti – zhruba 1 lžíci) zalíváme horkou vodou.
Mám vyzkoušeno, že takto lze zpracovat takřka veškeré ovoce, mražené, čerstvé přebytky ze zahrádky a dokonce jsem ho již vyráběla ze zavařeného ovoce (tam jsem použila místo vody šťávu z kompotu, šetřila cukrem a dobu varu jsem zkrátila). Rybíz je poměrně důležitý, postará se o hustotu čaje. Ale když není, nevadí, ale musíte počítat s tím, že čaj bude řidší a zvýší se jeho spotřeba.
Ve vodě s cukrem rozmícháme kvasnice. Necháme vzejít kvásek. Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, velmi důležité je…
více o Podmáslový chléb s mandlemi
Brzy bude na našem trhu spousta čerstvých domácích jahod. Zkuste si s nimi udělat dort, který není náročný na přípravu.…
více o Jahodový dort bez pečení
Kuře omyjeme, rozčtvrtíme a položíme na plech politý trochou oleje. Kuře osolíme a posypeme grilovacím kořením z obou…
více o Vávrovo pečené kuře s brambory
Mrkev nastrouháme na jemno, pažitku(kterou nešteříme) nasekáme a přidáme do lučiny, kterou jsme smíchali se zakysanou…
více o Mrkvovo-pažitková pomazánka