Mléko s máslem a solí přivedeme k varu, stáhneme plamen a najednou vsypeme mouku. Mícháme, až z toho vznikne jakoby knedlík a dno hrnce zbělá. Tak poznáme, že těsto je správně odpálené. Po mírném zchladnutí postupně jedno po druhém vešleháme vejce a prášek do pečiva.
Na vymazaný a vysypaný plech si vykrajovátkem nebo sklenkou o průměru cca 5 cm vyznačíme kolečka. Pístovou zdobičkou naneseme těsto, potřeme vejcem. Pečeme v elektrické troubě na prostředním roštu při teplotě 180–200 °C, zpočátku neotvíráme, aby těsto nekleslo. Věnečky hned po vyndání rozřízneme, aby z nich vyšla pára. Po vychladnutí plníme pístovou zdobičkou krémem.
Krém: Z mléka, pudinku, hladké mouky, obou cukrů a rumu uvaříme hustou kaši a do vlažné zašleháme máslo. Děláme-li věnečky pouze pro dospěláky, tak trochu rumu ještě zašleháme do hotového krému.
Polevu nedávám, ani necukruji, z tohoto množství surovin je asi 50 věnečků (20 ks na plech).
Pečivo namočíme do studené vody. Zelí očistíme a košťál vyřízneme. Potom vložíme zelí do vařící osolené vody a postupně…
více o Zelné závitky s mletým masem
Začneme přípravou majonézy a to tak, že ručním šlehačem vyšleháme na nejvyšší stupeň 2 žloutky se 150 ml oleje (musejí…
více o Opravdu domácí tatarská omáčka
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o „Paličkové" linecké cukroví