Máslo, med, žloutky, vanilkový cukr s citronovou kůrou utřeme do pěny, přidáme mouku s jedlou sodou.
Těsto propracujeme a rozválíme na 2 stejné pruhy, pečeme v mírnější troubě.
Jeden pruh pak potřeme zavařeninou a na něj položíme 2. pruh, který polijeme žloutkovou polevou a nakrájíme na řezy.
Lze také místo 2 pruhů upéct 1 placku a pak ji rozkrojit na 2.
Žloutková poleva: Žloutky a štávu z citronu či rum mícháme a přidáme tolik moučkového cukru, až je poleva hladká a hustá tak, aby se dala dobře roztírat.
Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Hned je smícháme s hrozinkami (příp. s borůvkami nebo brusinkami)…
více o Tvarohový nákyp s jablky
Z mouky, cukru a másla vytvoříme drobenku. 1 hrnek drobenky odebereme a dáme stranou. Do zbytku drobenky vmícháme vejce…
více o Drobenkový koláč s jablky
Šlehat máslo, poté přidat cukr, ušlehat tuhou hmotu, přidat vejce, vanilkovou esenci a nakonec rozpuštěnou čokoládu.
…
více o Čokoládové placičky „cookies“
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se…
více o Rybízová šťáva za studena