Práškové šlehačky ušleháme s tekutou šlehačkou a mlékem. Vmícháme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali vanilkový cukr. Prošleháme a rozdělíme na polovinu.
Čokoládová: přidáme 5 lžic instantního kakaa, 5 lžic rozpuštěné a trochu zchlazené čokolády a na posyp 50 g sekané bílé čokolády.
Stracciatella: přidáme 60–100 g rozsekané tmavé čokolády – buď ji vmícháme nebo jen posypeme.
Lžící tyto zmrzliny uložíme do plastové nádoby a dáme na cca 3 hodiny zmrazit. Místo kysané smetany můžeme dát jogurt. Když chceme i ovocnou, rozdělíme základ na třetiny. Do jedné poté vmícháme 300 g propasírovaného nebo na kousíčky nakrájeného ovoce.
Vepřové maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Horní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí, pokladme kysané zelí…
více o Vepřové závitky se zelím
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme).
…
více o Domácí tmavý chléb s ořechy