Okurku oloupeme a nakrájíme či nastrouháme na velmi drobné nudličky. Řecký jogurt dáme do středně velké misky. (Nemáme-li originální řecký...
více o Tzatziki – originální řecký recept
V kastrůlku necháme rozehřát panensky olivový olej.
Zpěníme na něm cibulku, přidáme mrkev s celerem.
Potom mleté hovězí a vepřové maso. Vše...
více o Sugo Bolognese
Papriky nakrájíme na proužky, cuketu na kostičky a cibuli najemno. Přimícháme ostatní přísady a vaříme 30 minut. Naplníme do skleniček a...
více o Cikánská omáčka
Z oleje a polohrubé mouky uděláme zásmažku a necháme ji vychladnout. Přidáme větší část kopru. Zalijeme vodou a rozmícháme. Zahříváme za...
více o Babiččina koprová omáčka
Vezmeme si střední misku, do které dáme kečup a majonézu. Rozmícháme. Přidáme rozmačkaný česnek, pepř, sladkou papriku a znovu zamícháme....
více o Dip k nachos
Smíchejte suroviny na zálivku.
Na pánvi lehce osmahněte na másle a oleji cibuli a česnek.
Zalijte zálivkou a zvolna vařte 30 minut, omáčka...
více o Barbecue omáčka americká
Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je tam ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny...
více o Marináda s čerstvými bylinkami a medem
Syrovou řepu oloupeme a nastrouháme, přidáme strouhaná jablka, jemně krájenou cibuli a překrájené sultánky (překrájením docílíme sladší...
více o Čatní z červené řepy
Jablka nakrájíme na plátky. Přidáme koření a česnek nakrájený na plátky. Rozvaříme. Přidáme cukr, ocet a rozinky. Ještě chvíli povaříme a...
více o Čatní z jablek
Okurky oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, vymačkáme z nich co nejvíce vody a dáme do misky. Přidáme nadrobno nakrájený česnek (lze...
více o Tzatziki dle Alexe
Zpěníme cibulku, zaprášíme paprikou, vhodíme žampiony, osmažíme. Přilijeme červené víno, povaříme, přidáme nasekaná rajčata, olivy a česnek,...
více o Omáčka na těstoviny – žampionová
Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Do kastrolu nalijeme ocet, vodu a cukr a přivedeme k varu. Přidáme meruňky a asi 5 minut povaříme. Do...
více o Sladkokyselé meruňky
Upečeme hlavičku česneku 20 minut v alobalu v troubě na 180 stupňů.
Mezitím dáme dělat vývar. V hrnci na rozpáleném sádle necháme orestovat...
více o Česneková omáčka
Máslo rozpustíme v hrnci a až bude špetka vhozené mouky šumět, vložíme celou dávku mouky. Necháme restovat cca 5 minut za stálého míchání....
více o Omáčka bešamel
Dvě hrsti sušených hub namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou vyměnit. Poté vyjmeme a nakrájíme na...
více o Houbová omáčka jednoduchá
Ručním šlehačem vyšleháme na nejvyšší stupeň 2 žloutky se 150 ml oleje (musejí mít stejnou teplotu). Následně přidáme do majonézy nadrobno...
více o Opravdu domácí tatarská omáčka
Na olivovém oleji osmahneme najemno pokrájenou cibulku, přidáme maso na kostičky, posypeme podravkou a stále mícháme, dokud se vypuštěná...
více o Omáčka na těstoviny pro víc lidí
Hrušky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek prolisujeme, cibule nakrájíme nadrobno. Vše dáme do hrnce s odměřenou vodou, olejem,...
více o Hrušková pikantní mňamka
Mrkev, střední část řapíkatého celeru a cibuli nakrájíme klidně na větší kousky. Zpěníme je na panenském olivovém oleji. Půl kila rajčat San...
více o Sugo pomodoro
Papriku zbavíme semínek a stopek, omyjeme a umeleme. Cibuli oloupeme a umeleme. Umletou papriku s cibulí dáme do většího hrnce, přidáme ocet...
více o Papriková pasta
Z opláchnuté bazalky otrhejte lístky, arašídy nasekejte nahrubo. Oloupaný zázvor nakrájejte na kostičky a spolu s lístky bazalky, arašídy, 2...
více o Candát s asijským pestem
Oloupaná, nakrájená jablka bez jadřinců pomeleme a dáme vařit s cukrem. Do horké směsi přidáme na kousky nalámanou čokoládu a kakao.
Dobře...
více o Jablečná nutela
Na másle uděláme světlou jíšku, přidáme trochu vody a asi půl kelímku povidel, podle počtu strávníků.
Rozvaříme, osolíme asi půl lžičkou...
více o Lechotická švestková omáčka
K přípravě budete potřebovat šnekový odšťavňovač.
Umyjte cibuli, rajčata a vložte je do odšťavňovače.
Smíchejte jednu lžíci připravené šťávy...
více o Domácí kečup
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a sůl. Podle potřeby (a...
více o Lilková omáčka na těstoviny
Na oleji osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidáme maso, osolíme, pocukrujeme, okořeníme a dále smažíme.
Až se odpaří šťáva,...
více o Omáčka na špagety
Zeleninu nakrájíme na kostičky a orestujeme dorůžova. Přidáme 3 lžíce cukru a necháme ho zkaramelizovat. Přidáme protlak, bobkový list, pepř...
více o Skvělá a jednoduchá rajská
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme protlak, kuličky pepře a nového koření, bobkový list a necháme vše chvíli osmahnout....
více o Jednoduchá rajská omáčka
Základ: třtinový cukr, med a vinný ocet. K těmto přísadám už přidáváme dle chuti ovoce (jablka, hrušky apod.), sušené ovoce (např. švestky)...
více o Ovocné chutney
Všechny ingredience smícháme dohromady a vytvoříme marinádu.
Do této marinády naložíme naklepané plátky masa (vepřové, drůbeží) a uložíme...
více o Skvělá marináda na maso
Maso omyjeme, zalijeme vodou, přidáme kuličky pepře, nového koření a bobkový list. Osolíme a vaříme, dokud není maso měkké. Podle potřeby...
více o Rajská omáčka s masem
Na rozpáleném oleji osmahneme mleté maso, zaprášíme moukou a přidáme rajčatový protlak (já přidávám i trochu kečupu, aby to nebylo tak...
více o Boloňské špagety IV.
Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout a oloupeme. Z vajec vyjmeme žloutky a propasírujeme je přes síto. Přidáme hořčici, olej, studený...
více o Hořčičná omáčka
Papriky orestujeme na suché pánvi tak, aby se dala slupka dobře sloupnout. Jemně nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dosklovata. Rajče...
více o Chilles Con Crema
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, přidáme nakrájený párek na kolečka a trochu osmažíme. Mezitím si nadrobno nakrájíme zeleninu, kterou...
více o Výborná špagetovka
Papriky a cibuli nakrájíme nadrobno a společně s ostatními přísadami kromě vína pomalu dusíme. Když je zelenina měkká, přilijeme víno a...
více o Paprikové čatní
Švestky vložíme do pekáče, dáme do trouby nejdříve na 250 stupňů, poté ubereme. Pozor, ať se nepřipaluje vršek – mícháme.
Rozmixujeme a...
více o Švestková povidla bez míchání
Na dvou lžících másla osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem, rozšleháme...
více o Okurková omáčka
Na hustou kaši rozvaříme rajčata s cibulí a česnekem. Ve směsi necháme rozpustit cukr, přidáme ocet, sůl a koření. Do chutney nasypeme...
více o Indické chutney
Vejce uvaříme natvrdo, žloutek propasírujeme, vnitřek rohlíku namočíme do mléka a také propasírujeme. Přidáme olej, promícháme a dochutíme...
více o Omáčka na francouzské brambory
Omytou a očištěnou zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme mrkev, celer a za stálého...
více o Italská omáčka
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, játra mezitím rozmixujeme. Až začne cibulka zlátnout, přidáme játra a krátce osmahneme....
více o Bílá játrová omáčka
Smícháme cukr a citrón. Můžeme přidat i 2 lžíce kakaa.
Máslo s vodou rozehřejeme do pěny a vmícháme cukr s citrónem.
Namáčíme perníky....
více o Poleva na perníky
Na pánvičce rozpustíme máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli, krátce osmahneme. Pak přidáme česnek nakrájený na plátky (nelisovat) a...
více o Omáčka na špagety nebo jiné těstoviny
Všechny ingredience společně promícháme. Do této marinády vložíme na několik hodin maso (výběr dle vlastní chuti) a poté tepelně upravíme na...
více o Marináda na maso