Do vody vhodíme nové koření, pepř a nasypeme trochu vegety. Vodu zahřejeme a přivedeme k varu. Mrkev a petržel nastrouháme na struhadle...
více o Česneková bramborová polévka
Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou.
Přidáme hrášek a necháme povařit do měkka.
Osolíme, opepříme a rozmixujeme (nemusí být...
více o Hráškový krém se smetanou
Do horkého vývaru dáme kuličky pepře, bobkový list, červenou papriku, kmín a nakrájené zelí. Brambory s klobásou nakrájíme na kostičky a...
více o Kyselice
Dáme vařit žebra, přitom oloupeme brambory, očistíme a pokrájíme zeleninu (mrkev, celer, petržel) na kostičky, brokolici na růžičky.
Když je...
více o Netradiční bramboračka
Cibuli očistíme a nakrájíme na půlkolečka. Ve vysokém hrnci zahřejeme olej, přidáme cibuli, opepříme a smažíme, až cibule změkne. Zaprášíme...
více o Cibulačka bílá
Ve vývaru uvaříme na kostičky nakrájené brambory. Vývar můžeme použít i v kostce (např. čirý vývar, nebo zeleninový vývar). Až jsou brambory...
více o Klasická česnečka
Oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostičky. Brokolici opláchneme a pokrájíme na menší růžičky.
V hrnci uvaříme brokolici a ve druhém...
více o Brokolicový krém za babku
Houby namočíme do vody na dvě hodiny .
Do hrnce dáme vařit vodu s bujónem, přidáme houby i s vodou, ve které byly namočeny a pepř. Nakrájíme...
více o Houbová polévka ze sušených hub
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme.
Kroupy si uvaříme zvlášť ve slané vodě doměkka...
více o Uzená polévka s kroupami
Brambory očistíme, nakrájíme na kostky, zalijeme vodou tak, aby byly jenom zakryté, osolíme a uvaříme. Zelí se šťávou osolíme, opepříme,...
více o Kapustnica s jogurtem
Nejdříve nakrájíme cibuli na tenké plátky. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Pod pokličkou necháme cibuli spařit, až...
více o Maminčina cibulačka
Na trošce tuku orestujeme cibuli a mleté maso, poté kysané zelí. Přidáme papriku, kmín, sůl, majoránku a podusíme. Přidáme vodu a pokrájené...
více o Statkářská polévka
1. varianta: Hovězí maso vaříme se zeleninou, bobkovým listem a kořením. Později přidáme vepřové (obojí vcelku).
Řepu umyjeme a doměkka...
více o Boršč
Fazole namočíme předem na 3–5 hodin do vody, aby nabobtnaly.
Na tuku zpěníme cibuli, zasypeme ji mletou paprikou, krátce zamícháme a...
více o Gulášová polévka s bílými fazolemi
Na másle a oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené klobásy nebo párky a také je osmahneme....
více o Čočková polévka s paprikovou klobásou
Maso nakrájíme na kostičky, přidáme koření, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. Když je maso měkké, přidáme na kostičky nakrájené zelí,...
více o Ruský boršč
Brambor a kedlubnu nakrájíme na kostky. Kousek mrkve a celeru nastrouháme na hrubém struhadle (já používám domácí zeleninovou směs ze...
více o Zdravá a hustá zeleninová polévka
Do ještě studené vody dáme bujón. Jakmile voda začne vařit, přidáme polévkové koření a mrkev. Až bude mrkev hotová, přidáme nudle a hrášek....
více o Polévka podle Monči
Přebrané fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme několik hodin nabobtnat. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a...
více o Pikantní fazolová polévka
Cibuli pokrájíme nadrobno a osmažíme na másle.
Přidáme nadrobno nasekaný špenát nebo špenátový protlak a mícháme 2–3 minuty.
Přilijeme vývar...
více o Špenátová polévka
Na troše oleje (nebo másla) necháme rozpustit kvasnice. Přidáme vejce, promícháme, necháme vejce trochu srazit. Přisypeme mouku a chvíli...
více o Rychlá a jednoduchá kvasnicová polévka
400 g brokolice (hlavně košťály) dáme vařit do lehce osolené vody. Uvařenou brokolici necedíme, jen ji rozmixujeme. Zbytek růžiček brokolice...
více o Brokolicová polévka – velmi chutná
V hrnci rozpustíme máslo a postupně přisypáváme mouku.
Za stálého míchání jíšku zalijeme asi litrem studené vody.
Přivedeme k varu.
Přidáme...
více o Rychlá bramboračka
Na másle a oleji osmahneme cibuli, česnek, pórek a nakonec brambory.
Přilijeme vývar a mléko (vaříme asi 20 minut).
Osolíme, opepříme,...
více o Bramborová polévka
V hrnci na polévku vysmažte na kostičky pokrájenou slaninu. Pokud byste měli pocit, že se příliš připaluje, přidejte k ní kousek másla. Pak...
více o Vločková česnečka
Na másle dorůžova osmažíme celer s mrkví, přidáme propláchnutou čočku (nemusíme ji předem namáčet), zalijeme vývarem a dáme vařit. Zhruba po...
více o Čočková polévka s párky
Základ zeleninového vývaru: zelenina – rajčata, paprika, brambory a cibule. Dle chuti a toho, co máme zrovna doma, můžeme přidat i další...
více o Zeleninová polévka se smetanou
Na másle s kapkou oleje osmahneme najemno nasekanou cibulku. Pak přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, osmahneme. Na zeleninu...
více o Drožďová polévka se zeleninou a kapáním
Velice jemně nakrájenou šalotku zapěníme na másle a necháme vychladnout. Mleté maso ochutíme solí a pepřem, přidáme vejce a vychladlou...
více o Masové knedlíčky
Vývar z hlav: 2 rybí hlavy (z kapra), 2 bobkové listy, ½ cibule, sůl
Hlavy dáme do hrnce s vodou. Vody musí být tolik, aby byly hlavy celé...
více o Slavnostní rybí polévka
Rozehřejeme máslo, přidáme krupici a opražíme ji. Mezitím rozšleháme vejce, vlijeme na krupici a rozmícháme (udělají se hrudky, něco jako...
více o Rychlá krupicová polévka
Cibuli nakrájejte a na oleji ji nechte zezlátnout.
Hlívu omyjte, osušte a nakrájejte na proužky. Potom ji přidejte k cibuli a nechte chvíli...
více o Falešná dršťková z hlívy
Vaříme maso v tlakovém hrnci v minimálním množství vody s kořením (bobkový list, nové koření, sůl).
Vývar doplníme mlékem a šlehačkou na...
více o Pajšlovka
Chřest omyjeme a odkrojíme hlavičky, které si necháme na konečné ozdobení polévky. Zbylý chřest vložíme do horkého drůbežího vývaru. Vývar...
více o Chřestová polévka
Hovězí maso a slaninu (uzené maso) pokrájejte na kostičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Přidejte na kostičky pokrájenou mrkev,...
více o Boršč bez zelí
Zeleninu orestujeme na rozpuštěném másle. Zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené maso a vaříme do změknutí. Poté přidáme rozšlehané...
více o Zeleninová polévka s kuřecím masem
Do hrnce vlijeme 1,5 l vody, vsypeme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, okořeníme kmínem, majoránkou, zázvorem a osolíme. Dáme vařit...
více o Česneková polévka oukrop
Maso dobře očistíme a v hrnci zalijeme 1,5 l vody. Osolíme, přidáme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, celou oloupanou cibuli, česnek...
více o Kuřecí polévka
Čočku přebereme, opláchneme na sítku, nasypeme do hrnce, zalijeme studenou vodou asi 3 cm nad čočku a přivedeme k varu. Přidáme najemno...
více o Čočková polévka se sušenými švestkami
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme najemno nastrouhanou mrkev, petržel (od obojího cca stejné množství jako cibule) a podusíme. Přidáme...
více o Jednoduchá rajská polévka
Hrách si den předem namočíme a ve stejné vodě jej druhý den uvaříme doměkka, popřípadě rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje necháme zpěnit...
více o Hrachová polévka s klobásou
Velkou cibuli nakrájíme najemno a na másle zpěníme. Přidáme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a osmažíme. Přidáme brambory nakrájené na...
více o Dobrá zeleninová polévka
Necháme nahřát wok (pánev, hrnec).
Na rozehřátou pánev dáme tuk a opět čekáme, než se rozpálí. Rozpálenost vyzkoušíme vhozením pár...
více o Čonk, Sabdží, Dál
Propláchnuté kysané zelí vaříme do poloměkka. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo. Nakrájíme brambory, klobásu a uvařená vejce na kostičky....
více o Výborná zelňačka
V hrnci na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev.
Zalijeme vodou a přidáme nakrájené brambory (stačí jeden větší).
Dále přidáme...
více o Zeleninová polévka s drobením
1. Velký hrnec - dát vařit vodu s na kostičky nakrájenými brambory se žampiony (plátky), přidat zeleninu, podravku.
2. Mezitím - vydloubání...
více o Bramborová polévka v chlebu
Maso nakrájíme na kostky, osolíme a dáme vařit.
Postupně podle tvrdosti přidáváme další ingredience. Nejprve nakrájené zelí, necháme...
více o Boršč podle mojí mámy
Fazole namočte přes noc do hrnce s vodou.
Ráno vodu slijte a nahraďte vývarem a bílým vínem.
Přidejte nakrájenou cibuli a zvolna vařte 1,5...
více o Toskánská polévka z bílých fazolí