Uvařenou rýži necháme vychladnout, promícháme s ovocem nakrájeným na kousky. Přidáme rozinky (nejlepší jsou spařené a namočené v rumu),...
více o Ovocný salát pro zimní večery
Vše na velmi jemno nakrájíme, smícháme s tatarskou omáčkou, osolíme, opepříme a necháme proležet. Mažeme na plátky veky....
více o Zelný salát s tatarskou omáčkou
Do rozehřáté trouby na plech (vysoký stupeň) dáme celé papriky a pečeme, dokud nezačnou černat. Párkrát otočíme. Necháme trochu vychladnout,...
více o Červená paprika jako Antipasta
Rýži uvaříme, vyndáme z hrnce a necháme vychladnout.
Mezitím rozehřejeme na pánvi máslo (nejlépe jihočeské) a přidáme kukuřici, kterou v...
více o Rýžová směs
Hlávkové zelí omyjeme a natrháme na menší listy do salátové mísy. Mezitím uvaříme dvě brambory a tři vejce natvrdo. Do mísy na listy salátu...
více o Salát od Středozemního moře
Ovoce, které po rozkrojení hnědne, namočíme do okyselené vody nebo do jakékoliv limonády s citronovou příchutí, aby se zamezilo změny barvy...
více o Sušení ovoce v sušičce
Vidličkou rozmačkáme vejce, přidáme brambory, mrkev, celer, ředkvičky, cibuli a dobře rozmícháme. Umícháme majolku, kysanou smetanu a...
více o Výborný letní bramborový salát
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a nastrouháme na jemném struhadle. Zelí dáme do misky se studenou vodou, po chvíli vymačkáme...
více o Zelné placky
Nakrouhané zelí povaříme v osolené vodě, scedíme a vymačkáme. Přidáme nakrájené rohlíky, osmaženou pokrájenou cibulku, vejce, sýr,...
více o Nádivka ze zelí
Na pánvi z každé strany ohřejte tortillu (na rozpálené tak 4 sekundy), aby byla vláčnější. Potom dejte doprostřed salát, na něj směs z...
více o Výborná tortilla za pár minutek
Lilek oloupeme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibuli. Přidáme nakrájená rajčata, česnek, provensálské koření a sůl. Podle potřeby (a...
více o Lilková omáčka na těstoviny
Květák rozdělíme na větší růžičky a necháme uvařit do měkka v mírně osolené vodě. Žampiony nakrájíme na drobné kousky. Vychladlý květák...
více o Květákové placky se žampiony
Cuketu nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 cm. Polovinu cukety naskládáme do remosky nebo zapékací mísy, posypeme kořením čubrica, poklademe...
více o Zapečená cuketa se šunkou
Květák předvaříme v osolené vodě 5–8 minut, stejně jako před obalováním.
Třetinu uvařeného květáku, cibule a uzeninu nastouháme, nebo...
více o Květákové karbanátky ála bramborák
Lilek přepůlíme a uděláme do něj 3 zářezy nožem po délce. Do nich vložíme tenké plátky nakrájeného česneku pěkně za sebou, bohatě pokapeme...
více o Česnekový lilek zapečený
Papriky omyjeme, překrojíme je na poloviny a očistíme od semeníků. Potom je necháme ve vyhřáté troubě asi 15–20 minut změknout. Cibuli...
více o Čočka s paprikami
Čočku naložíme do vody a necháme několik hodin stát. Můžeme také přes noc. Potom čočku ve stejné vodě doměkka uvaříme. Tvrdý sýr nakrájíme...
více o Čočková sekaná
Všechny suroviny používáme syrové. Brambory, cibuli, rajčata a česnek nakrájíme na plátky. Brokolici rozebereme na růžičky.
Remosku vymažeme...
více o Zapečená brokolice do remosky
V kastrolu přiveďte k varu vodu a dvě až tři minuty v ní povařte brokolici. Sceďte a propláchněte ve studené vodě.
V misce promíchejte...
více o Zapečená brokolice
Nejdříve si připravíme dresink. Česnek, sůl, pepř a ančovičku rozetřeme vidličkou a smícháme s majonézou. Přidáme pár kapek citronu, lžíci...
více o Caesar salát
Všechny ingredience nakrájíme nebo nastrouháme a zasypeme kořenicím přípravkem Deko. Promícháme, promačkáme a necháme uležet asi 24 hodin....
více o Zelný salát
Olej rozehřejme na pánvi, přidáme pórek a necháme jej za občasného míchání změknout. Bude to trvat zhruba 15 minut. Na posledních pět minut...
více o Těstoviny s pórkem a špenátem
Uvaříme brokolici do poloměkka. Nakrájíme ji nadrobno, přidáme polohrubou mouku, promícháme a pak postupně přidáme ostatní suroviny.
Vejce...
více o Nákyp z brokolice
Cizrnu namočíme nejlépe přes noc do studené vody a druhý den uvaříme doměkka.
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme nakrájená rajčata,...
více o Cizrna s česnekem
Na másle osmažíme cibulku do sklovita, vysypeme na ni zmražený špenát, který jsme nechali trochu rozpustit a mírně podlijeme. Dusíme pod...
více o Dobrý špenát
Zelí očistíme a nakrouháme najemno. Nakrájíme cibuli, raději také najemno. Křen nastrouháme na struhadle.
Vše dáme do mísy a přidáme zbylé...
více o Zelí s křenem
Oloupanou a očištěnou cuketu nakrájíme na kostky.
Kostky vložíme do zapékací mísy, osolíme, pokapeme olejem.
Pečeme v troubě na 180 stupňů...
více o Cuketa na medu
Na salát podle Ljuby oloupeme celer, který nastrouháme na středně silné nudličky. Celer ihned přelijeme citronovou šťávou, aby nezhnědl,...
více o Salát podle Ljuby
Cuketu oloupeme, nakrájíme na kolečka (cca 0,5 cm) a zbavíme semen. Pokud je cuketa mladá, není nutné ani loupat a semínka ještě nemá. Vždy...
více o Cuketa s taveným sýrem
Vezmeme si středně velkou mísu, nalijeme do ní smetanu nebo šlehačku a metličkou vyšleháme. Dále jemně vmícháme tvaroh, přidáme podle chuti...
více o Nepečený osvěžující tvarohový dort
Maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Pak jej vložíme do horké vody, rychle přivedeme k varu a poté vodu osolíme. Vaříme asi dvě a půl hodiny...
více o Zadělávané fazolky
1 185 g kuskusu dejte do ohnivzdorné mísy a zalijte 360 ml vroucí jablečné šťávy. Přikryjte a nechte šťávu vsáknout.
2 Pak vmíchejte 50 g...
více o Jablečný kuskus
1 250 ml jablečné šťávy, pár kapek vanilkového extraktu a 125 ml kuskusu smíchejte v rendlíku a přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte...
více o Kuskus s borůvkami
Špagety vložíme do vroucí osolené vody, přidáme lžíci oleje a vaříme 8 minut (nebo podle druhu špaget).
Po uvaření scedíme a přidáme špetku...
více o Špagety tomatoes
Všechnu zeleninu omyjeme a osušíme. Listy salátu natrháme do mísy. Papriku rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na proužky. Z rajčat...
více o Řecký salát
Mrkve a jablka omyjeme, zbavíme jablka jádřinců a mrkve zelených částí. Nastrouháme najemno do velké mísy. Přidáme vymačkanou citronovou a...
více o Sladký mrkvový salát
Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, na kostky rozkrájíme také omytý lilek. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Chilli papričku...
více o Bramborové kari s lilkem
Brambory uvaříme ve slupce, necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky a ty ještě napůl, dáme do mísy. Pohanku nasypeme do vroucí...
více o Pohankové brambory
Dýni oloupeme škrabkou na brambory, překrojíme na polovinu a lžící vydlabeme jadérka. Poté nakrájíme na tenké plátky, které přendáme do...
více o Gratinová dýně s tymiánem
Nakrájíme si salát papriku sýr a salám na kostičky. Nasypeme do mísy a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a zakápneme olejem a...
více o Chutný salát
Salát očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. Papriku zbavíme jádřince a nakrájíme ji na kostičky. Fazole a kukuřici...
více o Pikantní fazolová pochoutka
Bulgur dáme do mísy, zalijeme vodou těsně nad povrch a dáme 20 minut vařit. Lilky omyjeme, očistíme a nakrájíme na hrubo, česnek oloupeme a...
více o Kibbeh
Těstoviny uvaříme ve slané vodě s trochou oleje, aby se neslepily. Mraženou zeleninu osolíme a necháme povařit doměkka. Na pánvi mírně (aby...
více o Těstovinový salát s krabími tyčinkami