Pokud použijeme fazolky čerstvé, nejdříve je 6–10 minut povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Mražené fazolky dáváme rovnou, nemusíme...
více o Zelené fazolky na tymiánu a česneku
Připravte si zálivku. Všechny přísady kromě šalotky dejte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a dobře protřepejte. Na závěr do zálivky...
více o Salát s avokádem a hořčičnou zálivkou
Celý květák nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, přidáme k němu 4 žloutky, 4 lžíce mouky a 4 lžíce strouhanky, trochu soli a pepře....
více o Květákové placičky z nevařeného květáku
Čínské zelí očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Tofu nakrájíme na malé kousky a osmažíme do zlatova na olivovém oleji. Olivy rozpůlíme a...
více o Tofu salát
Meloun nakrájíme na stejnoměrné kousky (já používám vykrajovátko na kuličky z brambor), svaříme nálev, meloun rozdělíme do sklenic, zalijeme...
více o Meloun jako břitva
Avokáda nakrájíme na kostky. Papriky rozkrojíme, očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Česnek utřeme a vmícháme do jogurtu. Přidáme...
více o Avokádový salát s jogurtem
Nastrouhejte okurky, posypte je úměrným množstvím soli. Poté je nechte chvíli odstát (cca 10 minut), aby z nich vytekla šťáva. Pak je sceďte...
více o Tzatziky od Natalky
Lilek nakrájíme podélně a posypeme solí. Necháme 30–45 minut dobře vypotit. Česnek rozetřeme a smícháme s olivovým olejem. Necháme odležet...
více o Balkánský sýr v lilku
Očistíme si ledový salát, mrkev, rajčátka a ředkvičky. Dáme si vařit dvě vejce. Salát nakrájíme na nudličky, mrkev a ředvičky na kolečka...
více o Letno-jarní salát
Předem namočené fazole uvaříme doměkka ve vodě, ve které jsme je namáčeli. Když už jsou měkké, můžeme vodu trochu osolit a necháme je chvíli...
více o Fazolový salát s křenem
Do osolené vody dáme vařit špagety. Na pánvi zahřejeme 2 lžíce másla nebo tuku, opečeme cibuli a česnek nakrájený na plátky. Přidáme...
více o Špagety s brokolicí
Okurky oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Promícháme je se solí, sekaným koprem a utřeným stroužkem česneku. Měkký tvaroh utřeme s...
více o Ruský okurkový salát
Čočku vysypeme do hrnce a zalijeme vodou. Voda vždy musí být alespoň 4 cm nad čočkou. Na obalu sice píšou, že by měla být 2 hodiny namočená...
více o Čočka na kyselo (pro začátečníky)
Brambory uvařte i se slupkou doměkka. Vejce vařte v osolené vodě 7 minut.
Poté vše slijte a vychladlé oloupejte a nakrájejte na poloviny. Ve...
více o Bramborový salát s vejci
Cuketu očistíme a nakrájíme na malé kostky.
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a okořeníme mletou červenou paprikou.
Přidáme nakrájenou...
více o Cuketová omáčka
Fazole vypereme a namočíme je přes noc do kastrolu do vody, druhý den ráno vodu slijeme, dáme novou a uvaříme je do měkka, asi 30–40 minut....
více o Červené fazole s bazalkou
Tvarohy, vejce, sůl a krupičku pomocí mixéru smícháme. Rukama nebo pomocí 2 kávových lžiček tvoříme kuličky velké asi jako větší třešně,...
více o Nejrychlejší tvarohové kuličky
Na trošce oleje krátce orestujeme česnek, přidáme hlívu nakrájenou na kousky a po chvíli nakrájenou brokolici. Podle chuti můžeme přidat...
více o Kuskus s hlívou a brokolicí
Oloupeme a umyjeme řepu, kterou nakrájíme na osminky. Řepu vyskládáme do zapékací mísy vyložené alobalem. Posypeme ji kmínem, pepřem, solí a...
více o Pečená červená řepa s balkánem
Cibuli, špenát a cuketu nakrájenou na kostky podusíme.
V míse si připravíme nakrájené rohlíky, nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku a vejce....
více o Cuketa se špenátem
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (doměkka). Na oleji osmahneme na...
více o Čočka s rýží
Brokolici uvaříme nad párou. Rozdělíme na malé růžičky, nebo můžeme pokrájet. Přidáme pokrájenou šunku a strouhaný tvrdý sýr, utřený česnek...
více o Brokolicový salát
Maso obereme od kostí a pokrájíme na kousky, které zamícháme s natrhaným salátem, drobně pokrájeným sýrem a slabými plátky mrkve. Vejce...
více o Kuřecí zbytkový salát
Troubu předehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme a povaříme v osolené vodě asi osm minut. Slijeme je a necháme vychladnout, pak je nakrájíme...
více o Španělská omeleta s ančovičkami
Řepu vydrhneme pod tekoucí vodou, uvaříme v osolené vařící vodě (se špetkou kyseliny citronové – řepa si uchová původní červenou barvu),...
více o Salát z červené řepy s fazolemi
Na rozpáleném oleji osmažíme dýni ze všech stran dozlatova. Pak přidáme očištěné pokrájené papriky (2-3, dle velikosti), nastrouhaný zázvor...
více o Chorizo dýně s paprikou a zázvorem
Ve velkém hrnci osmažte cibulku, přidejte postupně ostatní zeleninu a vařte doměkka. Přidejte koření, smetanu a podle chuti zahustěte jíškou...
více o Zdravé zeleninové lasagne
Kostku tofu propláchneme vodou, rozkrojíme na půlky, které ještě rozpůlíme.
Ze sojovky, 0,5 dcl vody, česneku, papriky a Solčanky připravíme...
více o Smažené sojové tofu
Květák uvaříme do skoro měkka, nakrájíme jako na mozeček a dáme do větší mísy. Na olivovém oleji osmahneme kuře s kari a muškátovým ořechem....
více o Anglický květákový mls
Rajče pokrájíme na velmi drobné kousky, tvrdý sýr nahrubo nastrouháme, všechny suroviny promícháme s rýží a směsí naplníme vydlabané papriky...
více o Lehké papriky se sýrovou náplní
Na sádle, či oleji zpěníme cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou kapii a trošinku podusíme, přidáme obě plechovky fazolí (1 je lépe scedit),...
více o Mexické fazole se zeleninou
Vodu s cukrem povaříme 10 minut a potom do ní dáme povařit na 3 minuty čtvrtky jádřinců zbavených jablek (slupka může zůstat).
Jablka...
více o Švestky s jablky
Papriky pečeme na grilu do vytvoření černých skvrn. Poté je dáme do sáčku, kde vychladnou a změknou. Papriky oloupeme a vytékající šťávu...
více o Papriky pečené s rajčaty
Housku nakrájíme na malé kousky a zvlhčíme ji mlékem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme žampiony a podusíme. Rajčata...
více o Lilek se žampionovou náplní
Nadrobno nasekanou středně velkou cibuli se stroužkem česneku smícháme s tuňákem bez oleje (ten přidáme podle chuti až na závěr) a fazolemi ...
více o Fazole s tuňákem
Omytý špenát nakrájíme, osolíme a bez přidání vody 7–8 minut dusíme. Pak špenát smícháme s nastrouhanými vařenými brambory, strouhankou,...
více o Špenátovo-bramborové karbanátky
Nakrájíme salátovou okurku a papriku na kostičky. Cherry rajčátka rozkrájíme na půlky či čtvrtiny.
Předem si můžeme nakrájet (na malé...
více o Šopský salát podle Daniely
Do mísy nalijeme vodu, nasypeme cukr, sůl a nalijeme ocet.
Uděláme sladko-kyselou vodu.
Nakrájíme rajče na kostičky a dáme do sladko-kyselé...
více o Zdravý salát
Na hlubokém plechu promícháme suché ingredience a rovnoměrně zakapeme Salkem. Pražíme dozlatova – musíme často míchat, ať se nám vločky...
více o Müsli ořechové
Nachystejte si i řepu, kterou nejdřív oloupejte a nakrájejte na nudličky. Na troše olivového oleje lehce zpěňte koření (koriandr, garam...
více o Pohanka s červenou řepou a čočkou
1. Lilky zvolna opékáme na grilu, dokud uvnitř nezměknou a slupka nebude vrásčitá.
2. Mezitím nakrájíme na kostky rajčata, posypeme je...
více o Grilované lilky Blanky Poláčkové
Osmažte kuřecí řízek. Nakrájejte salát, sýr a rajčata. Po vychladnutí nakrájejte ještě řízek.
Namixujte sýr, přidejte 12 lžic vody a 1 lžíci...
více o Zeleninová pohádka
Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, česnekem, pouze mírně osolíme....
více o Bramboráky z kyselého zelí
Brambory nastrouháme a na cibulce zpěníme spařenou umletou kapustu. Česnek prolisujeme. Vymazaný pekáč vysypaný strouhankou naplníme...
více o Bramborový prejt
Rozpis ingrediencí jsem psal pro jednu osobu (zhruba). Doprostřed talíře si uděláme hromádku ze salátu, na kterou posadíme dvě půlky vejce....
více o Obložené vejce