Z mouky, másla, mléka, vejce a tvarohu zpracujeme důkladně hladké těsto. Z toho potom odkrajujeme kousky, do kterých balíme ovoce a tvoříme...
více o Jahodové knedlíky
Oloupejte mrkve, nastrouhejte je na hrubém struhadle na nudličky. Zbavte papričky semínek a bílých vnitřních žeber a nakrájejte papričky na...
více o Indický mrkvový salát
Slijeme šťávu z mandarinek a ananasu (šťáva se může hodit), vše nakrájíme na malé stejné kousky, pak přidáme bílý jogurt (nebo můžeme jen...
více o Barevný ovocný salát
Kapustu uvaříme ve slané vodě doměkka, scedíme, necháme okapat a po vychladnutí ještě přebytečnou vodu vymačkáme. Poté kapustu pokrájíme...
více o Kapustové karbanátky se sýrem
Na malé kousky nakrájenou nebo na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev podusíme na tuku, přidáme kari koření, sůl, pepř a malé množství vody....
více o Mrkev po indicku
Cibuli si nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a dáme zpěnit do hrnce. Přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso osolíme a opepříme a...
více o Kari rizoto s kuřecím masem
Fazolky a brokolici uvaříme v páře (ne doměkka – musí zůstat křupavé). Ostatní zeleninu nakrájíme, pórek nasekáme na drobné kousky.
Uvařenou...
více o Drsňácká mísa
Vločky večer namočíme do studeného mléka. Ráno je prohřejeme, ochutíme cukrem nebo medem a omastíme máslem. Kaši však také můžeme ochucovat...
více o Vločková kaše
Salát opereme, necháme okapat a listy natrháme. Papriku a cibuli nakrájíme, mátu nasekáme na drobno, z citronu lžičkou vydlabeme a...
více o Řecký salát s mátou
Nudle uvaříme v osolené vodě se lžící oleje. Uvařené scedíme, osmažíme na oleji a dáme do tepla. Zpěníme cibuli a pórek nakrájený na kolečka...
více o Smažené nudle na čínský způsob
Papriky podélně rozřízneme a vnitřek vykrojíme. Prolisovanou brynzu smícháme s měkkým máslem, nakrájenou nebo nastrouhanou cibulí, mletou...
více o Paprika plněná brynzou
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a za stálého míchání osmažíme...
více o Bretaňské fazole
Lístky salátu omyjte a osušte. Natrhejte je na menší kousky a spravedlivě rozdělte do čtyř misek.
Omáčku připravte následovně: V kastrůlku...
více o Salát s bešamelovou omáčkou
Houby namočíme, uvaříme a nakrájíme. Housky pokrájíme a necháme v mléce rozmočit. Do houskové kašičky zamícháme cibulku zpěněnou na tuku a...
více o Hubník
Kroupy propereme a uvaříme do poloměkka. Oloupané brambory pokrájíme na kostičky. Houby namočíme na hodinu do vody, pak je na tuku podusíme...
více o Táborský maňas
Hlívu opláchneme, rozebereme na jednotlivé plodnice. Pokud jsou nohy příliš dlouhé, ořízneme je. Poté hlívu po dobu cca 5 minut napaříme v...
více o Smažená hlíva jako řízek
Příprava je snadná. Všechno dáme do mísy (včetně rozdrobených kvasnic), trochu promísíme a necháme kynout cca 20–30 minut. Mezitím...
více o Kynuté ovocné knedlíky
Cuketu umyjeme a oloupeme. Nakrájíme ji na kolečka o průměru 1–2 cm. Z každého kolečka odkrojíme střed, kde jsou pecky, a vznikne nám základ...
více o Cuketové kroužky
Čočku namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody. Vodu slijeme a čočku propláchneme. V hrnci ji zalijeme vodou a povaříme spolu s pepřem,...
více o Čočka nakyselo
Cizrnu přelijeme studenou vodou a necháme nejméně 12 hodin nabobtnat. Pak ji dáme do velkého hrnce a prudce vaříme 10 minut. Pěnu, která se...
více o Hummus
Nové brambory oškábeme a nakrájíme na tlusté plátky. Fazolkám odřízneme oba konce, nakrájíme je na 2,5 cm dlouhé kousky, propláchneme a...
více o Bramborové kari se zelenými fazolkami
Pokrájená vejce, cibuli, okurky, majolku a pár lžíc láku z okurek dáme do misky. Osolíme, opepříme a zamícháme. Necháme vychladit. Podáváme...
více o Rychlý vajíčkový salát
Dýni nakrájíme na kousky a uvaříme ve slané vodě. Uvařenou dýni rozmačkáme vidličkou, zahustíme strouhankou a necháme chvíli odstát. Pak...
více o Dýňové bramboráky
Vejce smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a olejem. Potom přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilkový pudink a postupně přiléváme mléko....
více o Bezlepkový ovocný koláč
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Brokolici rozebereme na růžičky.
V míse smícháme brambory s brokolicí, přidáme nadrobno...
více o Smetanovo-nivová brokolice
Cibuli osmahněte na oleji. Nechte ji zchladnout a smíchejte se strouhankou, masem, skořicí, vejcem, solí a pepřem. Vyválejte koule a ty...
více o Masové koule s cizrnou
Čočku uvaříme doměkka, z celeru oddělíme listy. Natě celeru nakrájíme najemno a orestujeme na cibulce. Listy celeru nasekáme nadrobno a...
více o Čočková sekaná s řapíkatým celerem
Červenou řepu uvaříme vcelku (cca 30 minut). Poté ji nakrájíme na plátky a vkládáme do zapékací misky. Osolíme, opepříme, ochutíme česnekem,...
více o Pečená červená řepa
Necháme nahřát wok (pánev, hrnec).
Na rozehřátou pánev dáme tuk a opět čekáme, než se rozpálí. Rozpálenost vyzkoušíme vhozením pár...
více o Čonk, Sabdží, Dál
Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1–2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v čočce jen malé...
více o Pikantní čočka s kuřecím masem
Zelí, mrkev a cibuli nakrájíme velmi najemno.
Uděláme si zálivku: voda, ocet, citronová šťáva, cukr, sůl a pepř.
Vše smícháme, vložíme...
více o Coleslaw salát
Brokolici (květák) uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme, necháme dobře okapat a pak rozmixujeme na hladkou kaši, kterou v míse promícháme...
více o Brokolicová (květáková) roláda
Těstoviny uvaříme a přidáme na pánev s olejem a česnekem. Potom přidáme nakrájená sušená rajčata a hobliny parmazánu. Můžeme dochutit...
více o Těstoviny se sušenými rajčaty
Nakrájíme lilek na plátky cca 1 cm, osolíme a necháme chvíli, aby se vypotila voda. Na pánvi rozpustíme olivový olej, přidáme cibuli,...
více o Zapečený lilek s fetou
Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata a papriky rovněž omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s...
více o Šopský salát
V hrnci na másle osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev.
Zalijeme vodou a přidáme nakrájené brambory (stačí jeden větší).
Dále přidáme...
více o Zeleninová polévka s drobením
Brokolici uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Nasekáme ji najemno, včetně košťálů, které nejdříve oloupáme. Zpěníme cibuli na másle,...
více o Brokolicové placičky
Maso pokrájíme na kousky (nudličky, kostky), osolíme, okořeníme chilli a oreganem, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme alespoň...
více o Barevná minutka - trikolora
Dáme vařit vejce.
Mezitím si nakrájíme na menší kostičky rajčata, salám i sýr. Po uvaření a vystydnutí vajec pokrájíme také na malé kostičky...
více o Rajčatový salát
Salám /gothaj, špekáček, kabanos nebo párek/ nakrájíme na nudličky, okurky a cibuli na drobno, přidáme pepř, hořčici a promícháme...
V...
více o Husákův Novoroční salát
Hrášek a mátu dejte do kastrůlku, zalijte asi 100 ml vody, zakryjte a vařte doměkka; stačí tak pět minut. Slijte a společně s máslem,...
více o Hráškové pyré s mátou
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na jedné lžíci oleje. Nakrájíme kapustu, na vysmaženou slaninu dáme papriku, kapustu a...
více o Kapusta
Do hluboké „skleničky“ rozklepneme 3 celá vejce. Přidáme na kolečka nakrájený banán. Přidáme 19dkg zakysané smetany a trošku mléka. Vše...
více o Banánové lívance
Kuskus promícháme s olejem a zalejeme horkou vodou (cca 1-2 cm nad), necháme 10 minut odstát. Mezitím si nakrájíme na malé kostičky šunku,...
více o Kuskus salát
Omyjeme římský salát (pozor, jiný salát se na Caesar salát nepoužívá) a odřežeme tvrdý košťál. Použijeme jen hezké čisté listy salátu. Listy...
více o Caesar salát s kuřecím masem
Ve větší pánvi rozehřejte máslo a 2 lžíce olivového oleje. Do rozpálené pánve přidejte růžičky květáku a pomalu ze všech stran orestujte....
více o Květákový salát s cizrnou a brusinkami
Půlený hrách pořádně propláchneme a namočíme si jej předem na několik hodin do studené vody. Pak ho v téže vodě dáme vařit. Nejdříve vaříme...
více o Holandská hrachová kaše
Sušené houby namočíme do vody, přidáme sůl a kmín a uvaříme doměkka. Cibuli orestujeme na oleji do zlatova, přidáme nahrubo nastrouhanou...
více o Houbová svíčková