Kuře omyjeme a dobře ho osušíme (i zevnitř) papírovými ubrousky. Otrháme rozmarýn ze dvou snítek, najemno ho nasekáme. Jeden citron přepůlíme, z půlky vymačkáme šťávu a zbytek citronu pokrájíme na kousky.
Do osušeného kuřete vložíme několik kousků citronů, posypeme ho rozmarýnem a vložíme do většího plastového sáčku. Přidáme zbytek citronu, zalijeme citronovou šťávou a olejem. Ze sáčku vytlačíme vzduch a uzavřeme ho. Kuře necháme marinovat přes noc v ledničce.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Cibuli pokrájíme na silnější kolečka. Citron na plátky. Před pečením kuře vyjmeme ze sáčku, odstraníme kousky citronu a rozmarýn.
Na pekáč rozložíme kolečka cibule a kuře na něj položíme. Potřeme chilli pastou promíchanou s trochou oleje, posypeme hrubou solí a obložíme plátky citronu. Podlijeme trochou vody a dáme péct do vyhřáté trouby.
Během pečení přeléváme kuře výpekem, případně podlijeme trochou vody. Po 40 minutách kuře vyjmeme z trouby, do kůže zapícháme zbytek nastříhaného rozmarýnu a dopečeme doměkka.
Tip: Rozstřihněte kuře na zádech a pečte ho naplocho, kůžička na kuřeti bude nepoškozená a rovnoměrně opečená.
Den dopředu prsíčka naklepeme a rozkrojíme napůl. Lehce osolíme, vložíme do misky a postupně plátek po plátku potíráme…
více o Citrónové kuře s hruškou
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a…
více o Chalupářský špíz z kuřete
Smíchejte meruňkový džem s hořčicí a tymiánem a touto směsí potřete kuře cca 20 minut před jeho dopečením. Hořčice s…
více o „Meruňkové“ kuře po anglicku