Maso očistíme, omyjeme a důkladně osušíme. Ze všech stran osolíme a poválíme v hladké mouce (přebytek otřepeme). Maso vložíme do kastrolu, ve kterém jsme rozpálili asi 3–4 lžíce oleje, a ze všech stran důkladně opečeme. Přidáme obě Kunovjanky i s nálevem, pokapeme sojovou omáčkou, přidáme masox a podlijeme horkou vodou.
Dusíme cca 1,5–2 hodiny (podle velikosti a kvality masa, maso co půlhodinu obracíme a s omáčkou mícháme). Měkké maso vyjmeme na talíř a zakryjeme alobalem (porcujeme až po odpočinutí). Omáčku přivedeme k prudšímu varu a vlijeme sladkou smetanu s rozkvedlanou hladkou moukou (asi 5–6 lžic mouky). Povaříme za stálého míchání cca 5 minut. Sejmeme kastrol z plamene, omáčku pomixujeme ponorným mixérem a vrátíme na mírný oheň. Přidáme zakysanou smetanu a jen krátce povaříme. Podle chuti dosolíme, přikyselíme (citronem) nebo přisladíme. Po vypnutí plamene přidáme ve dlani rozetřený tymián a vložíme porce masa.
Očištěné kuře vykostíme, z masa stáhneme kůži a nakrájíme ho na větší kostky. Připravíme si oprané hlavičky žampionů a…
více o Chalupářský špíz z kuřete
Smíchejte meruňkový džem s hořčicí a tymiánem a touto směsí potřete kuře cca 20 minut před jeho dopečením. Hořčice s…
více o „Meruňkové“ kuře po anglicku