Gratinované pórky v šunce s bešamelem

1.5

hodnoceno: 2
Příprava: 80 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 300
      g šunka nebo šunkový salám
    • 1
      lžíce máslo
    • sůl
    • 1,5
      kg pórek
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      ks vejce
    • muškátový květ
    • pažitka
    • 80
      g sýr
    • 150
      ml zeleninový vývar
    • 200
      ml smetana na vaření
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

  • Pórky si nakrájíme na stejně velké špalíky, které dáme do vroucí osolené vody a uvaříme je do poloměkka. Pak slijeme (vývar budeme ještě používat), necháme okapat a vychladnout. Každý špalík obalíme jedním nebo dvěma plátky šunky (salámu), dobře utáhneme.
  • V hlubší pánvi si rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji smetanou a vývarem, přivedeme k varu a uděláme z ní bešamel. Necháme trochu vychladnout.
  • V míse rozšleháme vejce, přidáme sýr a bešamel, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem. Do vymazaného pekáčku nalijeme trochu ochuceného bešamelu, urovnáme na něj obalené pórky, zalijeme zbylým bešamelem, vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 25–30 minut dozlatova. Hotové posypeme pažitkou a podáváme s bramborovou přílohou.
Zařazení: Zelenina Zeleninové

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: