Hospodská svíčková na smetaně

3

hodnoceno: 3
Příprava: 120 minut
Porce: 6
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 100
      g cibule cca
    • 50
      g máslo cca
    • sůl
    • 3
      l voda
    • 150
      g hladká mouka cca
    • ocet
    • slanina bez kůže
    • citron
    • tymián
    • 1
      kg hovězí maso cca
    • bobkový list
    • nové koření celé
    • pepř celý
    • 250
      g kořenová zelenina cca, čerstvá nebo zmražená
    • olej
    • 500
      g smetana 12% cca
    • cukr

Postup přípravy receptu

  • Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme rozmačkaný pepř a nové koření, bobkový list a tymián a pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na plátky - malý nebo jen půl. Lehce zastříkneme octem - maso zůstane potom měkké, ale nerozpadá se. Přikryjeme poklicí a dusíme nebo pečeme v troubě pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vodou.
  • Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného míchání nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme, dochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme.
  • Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme plátkem citrónu s brusinkovým kompotem a střikem šlehačky.
  • TIP: Maso nakládám 2 dny předem. Zeleninu rychle nechám projít varem a ihned vyndám a nasypu na prošpikované maso přidám plátky cibule a koření, pekáček přikryju alobalem nebo potr. fólií a dám do lednice - POZOR nezapomeňte maso otočit, aby se proleželo rovnoměrně.
Zařazení: Maso Hovězí

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: