ks
ztužovač šlehačky
pokud máme smetanu s nižším obsahem tuku
400
ml
smetana ke šlehání
33 %
1
g
želatinový ztužovač
jemně mletá želatina
Postup přípravy receptu
Máslo a cukr vyšleháme do husté bílé pěny, přidáme mouku, prášek do pečiva, aroma a vejce. Vše důkladně promícháme, těsto rovnoměrně rozetřeme do formy a dáme péct do předehřáté trouby dorůžova – vyzkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout, pak korpus prokrojíme a naplníme jahodovou náplní.
Jahody rozmačkáme s cukrem – nemusíme úplně, můžeme nechat i kousky jahod. Ztužovač připravíme dle návodu: necháme nabobtnat, rozpustíme, přidáme trochu rozmačkaných jahod i se šťávou, rychle zamícháme a ihned rychlým mícháním přidáme do jahod. K jahodám se ztužovačem přimícháme i smetanu ušlehanou s vanilkovým cukrem (a ztužovačem), dobře promícháme.
Na dno dortové formy dáme spodní díl korpusu, na který naneseme polovinu jahodového krému, hladíme, zaklopíme vrchním dílem a na něj rozetřeme zbytek krému. Necháme proležet nejlépe 24 hodin v chladu.
Zdobení není nutné, stačí pár tahů vidličkou před uložením do chladničky nebo můžeme dozdobit čerstvými jahodami či šlehačkou.
Z mléka a krupičky uvaříme hodně hustou kaši (hustota "hrnec na vyhození"), necháme vychladnout. Dáme na vál, přidáme 1…
více o Jednoduché ovocné knedlíky
Na vále zpracujeme mouku s práškem do pečiva, cukrem, tukem a žloutkem. Podle potřeby přidáme mléko. Zpracujeme těsto a…
více o Křehoučké řezy s meruňkami