Nachystáme si běžný hlubší plech (vymazat olejem a vysypat hrubou moukou). Troubu zapneme na 180 stupňů. Nastrouháme si jablka a také nasekáme ořechy. Všechny přísady na těsto dáme do mísy a ručním šlehačem prošleháme – stačí chvilku, jen aby bylo vše smícháno. Nalijeme na plech (těsto se vám může zdát hodně řídké, ale to je v pořádku). Na těsto dáme nastrouhaná jablka – i když budou moc mokrá, tak to nevadí. Posypeme ořechy a dáme do trouby na 20–25 minut. Ihned po vytažení z trouby posypeme skořicovým cukrem, nebo jen skořicí. Dáme vychladit.
Tento moučník je velmi jednoduchý, není moc sladký, je spíše vlhký, lehký a moc chutný. Těsto ráda používám na různé druhy moučníků – jak kakaových, tak i bez kakaa, vždy se povede. Je výborný jak v zimě, tak i v horkých letních dnech je vynikající hodně vychlazený.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové