Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, vodu, mouku s kypřidlem a kakao. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme a rozetřeme na plech s pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu asi 13–15 minut, raději vyzkoušíme špejlí. Necháme vychladnout, pak rozkrojíme na tři díly (pruhy), které budeme potírat krémem a skládat na sebe. Pak potřeme i povrch poskládaného moučníku, který posypeme buď kokosem nebo ořechy. Necháme proležet a podáváme.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, pak dobře vmícháme kakao.
Nakrájené houby lehce osmahneme na rozpuštěném másle, osolíme, zalijeme vodou (asi 3/4 litru) a za občasného promíchání…
více o Houbová omáčka smetanová
Brambory uvaříme nejlépe den předem. Pak vypracujeme těsto a necháme 2 hod. odležet, aby se houska nasákla od brambor.…
více o Bramborovo-houskové knedlíky
Mleté maso dáme do mísy, zalijeme smetanou ke šlehání a dobře propracujeme. Osolíme, opepříme, dochutíme muškátovým…
více o Holandské řízky - smetanové