ks
pórek
podle velikosti, bílé a světle zelené části
100
g
slanina
3
ks
jarní cibulka
případně cibule, pokud není jaro :D
2
ks
vejce
sůl
pepř mletý
drcený kmín
koření na mleté maso
volitelné, já jej nepoužil
nať
z jarní cibulky, pokud je jaro
rozmarýn
pár snítek
4
lžíce
hladká mouka
4
lžíce
strouhanka
3
stroužek
prolisovaný česnek
olej
30
g
máslo
na smažení
Postup přípravy receptu
Cibulku a slaninu pokrájíme na jemno. Z půrku nakrájíme bílé a světle zelené části. Jarní cibulky pokrájíme celé.
Na oleji zpěníme bílé části cibulky, přidáme slaninu přidáme nakrájený pórek (nejdříve zelenější části, po cca 2-3 minutách i bílé), lehce posolíme, pokmínujeme, lehce podlejeme vodou a restujeme celkem asi 10 minut, do měkka.
K syrovému masu přidáme sůl, pepř, rozmarýn, nať, kmín, česnek, vejce a vystydlou pórkovou směs. Vše důkladně mícháme (nejlépe rukama) a postupně přimícháváme stejným dílem mouku a strouhanku, aby vznikla hustá hmota.
Z hmoty vytvoříme malé placky (asi 5 cm v průměru, vysoké tak 3 cm), které vložíme do vrstvy rozpuštěného oleje a másla a z obou stran smažíme do zlatova. Necháme okapat na ubrousku.
Cibuli nakrájíme na jemno, z vajec vyrobíme vejce míchaná, špekáčky a okurky rozřízneme podélně na čtvrtiny. Plátky…
více o Španělské ptáčky podle mamky
Očistíme si jeden vetší květák, syrový ho nastrouháme do mísy na větších očkách. Přidáme 2 žloutky, ochutíme vegetou,…
více o Květákové placky (karbanátky)
Vše smíchat dohromady, nalít do lahve a užít si pěkné Vánoce!
Je možné část Salka vyměnit za pikao, nebo Tatra mléko…
více o Vaječný likér snadno a rychle
cukr,med,heru,vejce,mléko a sodu dáme do hrnce a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty. Až to začne bublat odstavíme a…
více o Medovník pro mlsný jazýček
Řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na máslo se šalotkou, taktéž nakrájenou na kolečka. Pak zalijeme pomerančovým…
více o Červená řepa jako příloha
Plátky toastu si položíme na plech vyložený papírem na pečení a posypeme sýrem. Pečeme na 200 stupňů dozlatova.
Cibuli…
více o Francouzská cibulačka IV.