Z mouky, kvásku, mléka, oleje, vejce a cukru vypracujeme těsto (ingredience psány přibližně), které se nelepí a necháme vykynout. Rozinky naložíme v rumu. V misce smícháme tvaroh s vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, šťávou a mlékem, poté zakapáváme rumem z naložených rozinek, dokud tvaroh není hezky vláčný. Lepší je spíše řidší konzistence, asi jako jogurt.
Z těsta uděláme kruhové placičky a necháme ještě chvilku kynout pod utěrkou, ve středu promáčkneme a naplníme napůl tvarohovou náplní a napůl marmeládou (nebo mákem nebo celé naplníme jen tvarohovou plnkou). Ozdobíme rozinkami naloženými v rumu. Okraje koláčku potřeme vajíčkem a dáme péci asi na 30 minut na 180 °C.
Vezmeme si největší misku a dáme do ní 3 misky po 5 vajíčkách, ale jen žloutek. Dále nasypeme polohrubou mouku (100 g)…
více o Koláčky pro každou příležitost
Roláda: ušleháme zvlášť bílky - doporučuji se špetkou soli (jsou tužší), v další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte vykynout. Rozdělte na deset až šestnáct kousků. Rozválejte je, doprostřed…
více o Volarské tvarohové koláčky
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým aroma do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a dobře promícháme…
více o "POLÁRKA" vanilkové řezy