Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem a povaříme. Ve smetaně rozkvedláme žloutky a přidáme je společně s čerstvě nastrouhaným křenem. Krátce povaříme a dochutíme solí. Podáváme s plátkem hovězího nebo vepřového masa a houskovým knedlíkem.
Ještě můžeme přidat trošku krupicového cukru a pár kapek octa.
Vegetariánská varianta: místo vývaru použijeme mléko a plátek masa nahradí např. vejce natrvdo.
Minutková varianta se zakysanou smetanou: Plátky masa (drůbeží, vepřové) osolíme, opepříme, po stranách nakrojíme a osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Uložíme v teple, do výpeku přidáme lžíci hladké mouky, necháme zpěnit, přilijeme 250 ml vývaru (vody), zakysanou smetanu (200 ml) a křen dle chuti. Ochutíme solí, cukrem, octem a necháme provařit. Podáváme s bramborem nebo knedlíkem. Plátky na talíři přelijeme horkou omáčkou.
Do menšího pekáčku narovnáme piškoty, které namočíme v kávě a rumu.
V míse vyšleháme dotuha moučkový cukr, pomazánková…
více o Tiramisu, které nezklame
Šagety uvařím (do vody přidám máslo). Maso osmahnu do hněda bez oleje, přidáme rozmačkaný česnek, opepřím, osolím,…
více o Boloňské špagety po anglicku