Mléko v hrnci osolíme, přidáme tuk a ohřejeme, až se tuk rozpustí. Do teplého vmícháme krupici a uvaříme kaši, která je velmi hutná.
Do vychladlé kaše vmícháme dvě celá vejce a z tohoto těsta tvoříme kulaté knedlíky cca 5–6 cm velké. Ty vkládáme do vařící osolené vody a vaříme asi 10 minut.
Uvařené knedlíky rozpůlíme a na talíři poléváme studenou omáčkou z jahod rozmačkaných nebo rozmixovaných s cukrem a smetanou.
Do tohoto těsta je možné zabalit i kousky jablek a uvařené knedlíky podávat posypané cukrem se skořicí nebo strouhaným tvarohem a polité rozpuštěným máslem.
Žloutky i s cukrem (trochu cukru odebereme na kvásek) mícháme do pěny, přidáme tuk, rum, sůl, citronovou kůru a mícháme…
více o Šišky s jahodovou pěnou
Nivu utřeme s máslem (kombinace pomazánkového a normálního másla taky není špatná), doporučuji jemně nastrouhat a potom…
více o Ježek s nivovou pomazánkou
Těsto: vše uválíme dohromady a třetinu těsta dáme ztuhnout do ledničky, zbylé těsto rozprostřeme na vymaštěný plech.
…
více o Postrouhané tvarohové řezy
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kachní prsíčka několikrát nařízněte ostrým nožem a celou kachnu osolte a opepřete.…
více o Pomalu pečená kachna s medem