Ohřejeme mléko. Z trochy mléka, 3 lžic cukru, nadrobených kvasnic a trochy mouky si připravíme kvásek, který necháme v teple chvíli kynout. Do větší mísy nasypeme necelé kilo mouky, sůl, 1 vejce, zbytek cukru a mléka. Přidáme rozpuštěnou heru a vařečkou nebo hnětacími háky ručního šlehače důkladně zpracujeme v hladké těsto. Těsto je hotovo, když se přestane lepit ke stěnám mísy (15–30 minut). Přikryjeme utěrkou a dáme na minimálně hodinu a půl kynout na teplé místo.
Připravíme si náplň a drobenku. Na náplň smícháme rozinky, které mohou být namočeny v rumu, vanilkový cukr, 1 či 2 lžíce moučkového cukru, tvarohy a vejce.
Drobenku připravíme smícháním mouky, cukru a hery, nejlépe prohněteme rukou. Směs by měla držet pohromadě, mírně lepit, ale současně i drobit. V případě potřeby přidáme mouku nebo tuk.
Když je těsto vykynuté, polévkovou lžící ukrajujeme bochánky velikosti necelé lžíce. Bochánky pokládáme na vál pomoučený zbytkem mouky. Do každého bochánku dáme lžičku tvarohové náplně a zaděláme do bochánku. Naplněný bochánek položíme zadělanou stranou na plech s pečicím papírem. Prsty bochánek roztlačíme do kulaté placičky.
Placičky klademe na plech s větším rozestupem – ještě nakynou, tak ať se nespečou. Když je takto hotový celý plech, placičky po okrajích potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed lžičkou uděláme důlek, kam položíme kousek marmelády. Marmeláda by měla být tužší, ať příliš neteče. Používám domácí rybízový džem – je i mírně kyselejší, koláče tak nejsou ani příliš sladké. Navrch dáme hromádku drobenky, necháme na plechu ještě chvíli kynout a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme dozlatova (přibližně 15 minut, je však třeba hlídat, každá trouba peče jinak).
Postup je dost podrobný, ať to zvládne i začátečník. Je to pracné, ale výsledek rozhodně stojí za to! Koláčů mívám až 80, takže pro větší návštěvu jsou jak ušité. V den, kdy je pečeme, je obvykle i obědváme s bramborovou polévkou.