Nejprve prosijeme mouku s cukrem do mísy, poté přidáme máslo a zaděláme na těsto. Přidáme žloutek a podle potřeby trochu vody, ale pozor, ať těsto není moc řídké. Když máme hotovo, zabalíme těsto a dáme na 30 minut do ledničky.
Mezitím si uvaříme náplň. Do hrnce nasypeme cukr, kukuřičnou mouku, přilijeme vodu a citronovou šťávu ze 3 citronů. Vaříme do ztuhnutí (může to trvat trochu déle, pozor na pecky z citronu, nezapomente je vyndat). Nakonec doprostřed dáme máslo a žloutky, zamícháme a necháme zcela vychladnout.
Těsto vyndáme z ledničky a vyválíme. Vymažeme formu máslem a těsto dáme do formy. Moc neodkrajujeme konce, těsto se trochu srazí. Propícháme vidličkou, aby se nám neudělali na spodku bubliny. Pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 200 °C. Poté vyndáme a necháme 20–25 minut vychladnout.
Ze zbytku těsta jsem udělala šátečky, dala sem je do kupy, vyválela, vykrájela kolečka, doprostřed dala trochu povidla a upekla. Byly výborné a škoda, že jich bylo tak málo :).
Z bílků ušleháme sníh, přidáme opatrně cukr a šleháme.
Až vychladne těsto, přidáme náplň a dáme péct dalších 10 minut. Po 10 minutách přidáme sníh a pečeme takových 14 minut. Hlídáme, aby se bílky nepřipálily. Bílková poleva by měla být růžovoučká.
Droždí s cukrem rozmícháme ve vlahém mléce a nalijeme do mouky s rozpuštěným máslem a troškou soli a vypracujeme těsto,…
více o Cibulový koláč – Zwiebelkuchen
Hermelín nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na malé kostičky, přidáme tatarku nebo majonézu a nadrobno…
více o Rychlá hermelínová pomazánka
Jablka nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme 2 hodiny stát. Občas promícháme.…
více o Maminčina jablečná buchta
Korpus - žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do…
více o Vanilkovo-čokoládový dort
Vyšleháme mouku s vejcem. Poté pomalu přiléváme vodu. V případě vody se řídíme spíše podle rozumu, těsto by mělo mít…
více o Galletes - slane palacinky