g
ovoce
jakékoliv sezonní ovoce, popřípadě i kompotované
4
dl
sirup
jablečný či mandarinkový
Postup přípravy receptu
Nejdříve si upečeme piškot. Můžete použít svůj recept na piškot, nebo tento. Mám ho ráda, protože je pěkně nadýchaný. 4 vejce a horkou vodu šleháme šlehačem do pěny 1 minutu při nejvyšší rychlosti a postupně přidáváme cukr a vanilkový cukr. 3 minuty šleháme a nakonec pomalu přisypáváme mouku, solamyl a prášek do pečiva. Teď už šleháme pomalu. Těsto rozetřeme asi do 1 cm vrstvy na vymazaný a vysypaný plech a ihned vložíme do předehřáté trouby – elekrická 200–225 °C, plynová stupeň 3–5. Pečeme 10–15 minut a nepropichujeme, aby piškot neklesl. Po upečení necháme vychladnout.
Když je piškot vychladlý, poklademe ho nakrájeným ovocem (množství zaleží na nás). Do hrnce nalijeme vodu, sirup, pudinky a na mírném ohni vaříme, dokud hmota nezačne houstnout a průhlednět. Ještě horkou hmotu nalijeme rovnoměrně na piškot s ovocem, uhladíme a necháme vychladnout. Nejlepší jsou jahody a rybíz nebo také kompotované broskve. Sirup se může použít jakýkoliv, ale nejlepší je jablečný, protože je průhledný a ovoce je pak lépe vidět.
Z uvedených ingrediencí vymícháme metličkou těsto (jako na palačinky), upečeme pozvolna na tuku na pánvičce z obou…
více o Celestýnské nudle do polévky
1. V hrnci rozpustíme máslo, nasypeme hladkou mouku a uděláme zlatou jíšku, kterou zalijeme vodou nebo vývarem a dobře…
více o Babiččina chlebová polévka
Do mísy nakrájíme rajčata, cibuli, salám, přidáme uvařená a vychlazená vejce, majolku a podle chuti osolíme a opepříme.…
více o Rajčatový salát s vejci